Babeczki bananowe z orzechami

Puszyste, lekko wilgotne, duże babeczki bananowe z dodatkiem orzechów włoskich i cynamonu. Do przygotowania najlepiej użyć mocno dojrzałych bananów.

Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i kakao. Banana rozgniatamy widelcem, lub miksujemy w blenderze. Wszystkie mokre składniki razem z bananem i cukrem miksujemy do powstania lekko puszystej masy. Ubitą masę dodajemy do wcześniej przesianej mąki i wyrabiamy ciasto. Orzechy siekamy i dodajemy do wyrobionej masy.

Metalową foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Jeśli nie mamy kupnych papilotek, możemy je zrobić samemu wycinając z papieru do pieczenia równe kwadraty. Wypełniamy foremki do 3/4 wysokości  zostawiając miejsce babeczkom na wyrośnięcie.

Babeczki pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200°C. Po dwudziestu minutach sprawdzamy, czy nasze babeczki są upieczone. Aby to sprawdzić należy wbić drewniany patyczek od szaszłyków w środek babeczki. Jeżeli patyczek jest mokry, albo jest na nim surowe ciasto, zostawiamy jeszcze 5 minut.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0.5 łyżeczki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 2 mocno dojrzałe banany
  • 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 150 g orzechów włoskich

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *