Ciasto z zatopionymi truskawkami
Ciasta ucierane Ciasta z owocami

Ciasto z zatopionymi truskawkami

Jest to proste i bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto. Wilgotne, puszyste i słodkie. Można podawać z lodami, ponieważ to połączenie daje niesamowity efekt.

Składniki i przepis na ciasto ucierane z zatopionymi truskawkami:

  • 150g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 200g mąki
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g zmielonych migdałów
  • 500g truskawek
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, mąkę ziemniaczaną i zmielone migdały mieszamy razem z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, aż zrobi się puszyste i zmieni lekko swój kolor na biały. Cały czas ucierając, dodajemy po jednym jajku. Pod koniec dodajemy mąkę stopniowo i ucieramy do momentu, aż masa będzie jednolita, bez jakichkolwiek grudek.
Truskawki myjemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Następnie usuwamy szypułki i kroimy na połówki. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy mąką tortową lub bułką tartą. Pieczemy w tortownicy o średnicy 25cm. Ciasto przekładamy do foremki i wyrównujemy. Wciskamy w nie wcześniej przygotowane truskawki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 50-60 minut. (do tzw. suchego patyczka).
Po wystygnięciu posypujemy cukerm pudrem.

Ciasto z zatopionymi truskawkami Ciasto z zatopionymi truskawkami Ciasto z zatopionymi truskawkami Ciasto z zatopionymi truskawkami

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *