Ciasto z zatopionymi truskawkami

Jest to proste i bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto. Wilgotne, puszyste i słodkie. Można podawać z lodami, ponieważ to połączenie daje niesamowity efekt.

Składniki:

  • 150g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 200g mąki
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g zmielonych migdałów
  • 500g truskawek

Mąkę, mąkę ziemniaczaną i zmielone migdały mieszamy razem z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, aż zrobi się puszyste i zmieni lekko swój kolor na biały. Cały czas ucierając, dodajemy po jednym jajku. Pod koniec dodajemy mąkę stopniowo i ucieramy do momentu, aż masa będzie jednolita, bez jakichkolwiek grudek.
Truskawki myjemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Następnie usuwamy szypułki i kroimy na połówki. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy mąką tortową lub bułką tartą. Pieczemy w tortownicy o średnicy 25cm. Ciasto przekładamy do foremki i wyrównujemy. Wciskamy w nie wcześniej przygotowane truskawki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 50-60 minut. (do tzw. suchego patyczka).
Po wystygnięciu posypujemy lekko cukerm pudrem.

Udostępnij:

Może Ci się również spodoba

1 Odpowiedź

  1. juliascooking napisał(a):

    Jakie puszyste! <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *