Kokosowy pudding z nasionami chia i mango
Deserki

Kokosowy pudding z nasionami chia i mango

Dzisiaj po raz kolejny przedstawię wam banalny w wykonaniu, ale pyszny deser – kokosowy pudding z nasionami chia, tzw. szałwią hiszpańska. Nie za słodki, lekko kwaśny przez dodatek mango. Chrupiący dodatek prażonych migdałów robi tutaj całą robotę. Nasiona chia dostarczają bardzo dużo składników odżywczych, są obfite w w błonnik, kwasy tłuszczowe Omega-3, białko i różne mikroelementy. Zawierają także przeciwutleniacze, które zapobiegają wytwarzaniu się wolnych rodników, a co za tym idzie: szybkiego starzenia się komórek, a także działają antynowotworowo. Możemy je dodać tak naprawdę do wszystkiego, do koktajli, jogurtu, zdrowych deserów, porannej owsianki, a nawet chleba. Z poniższych składników wychodzą 4 duże porcje, lub 5 mniejszych.

Składniki i przepis na kokosowy pudding z nasionami chia i mango:

  • 6 łyżek chia
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 200ml mleka
  • 2 duże łyżki miodu
  • 4 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 230g mango z puszki
  • Na wierzch: prażone migdały i wiórki kokosowe

Mleczko kokosowe wraz z mlekiem wlewamy do miski, dodajemy nasiona chia, wiórki kokosowe i lekko rozpuszczony miód. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny,  aby nasiona napęczniały. Gdy zobaczymy, że nasz pudding zgęstniał,  w tym momencie przekładamy je do miseczek lub kubeczków. Mango miksujemy na gładką masę z niewielką ilością syropu. Na wierzch wylewamy mus z mango i ozdabiamy prażonymi migdałami. Smacznego! 

Kokosowy pudding z nasionami chia i mango Kokosowy pudding z nasionami chia i mango Kokosowy pudding z nasionami chia i mango Kokosowy pudding z nasionami chia i mango Kokosowy pudding z nasionami chia i mango

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *