Kokosowy pudding z nasionami chia i mango

Dzisiaj po raz kolejny przedstawię wam banalny w wykonaniu, ale pyszny deser – kokosowy pudding z nasionami chia tzw. szałwią hiszpańska. Nie za słodki, lekko kwaśny przez dodatek mango. Chrupiący dodatek prażonych migdałów robi tutaj całą robotę. Nasiona chia dostarczają bardzo dużo składników odżywczych, są obfite w w błonnik, kwasy tłuszczowe Omega-3, białko i różne mikroelementy. Zawierają także przeciwutleniacze, które zapobiegają wytwarzaniu się wolnych rodników, a co za tym idzie: szybkiego starzenia się komórek, a także działają antynowotworowo. Możemy je dodać tak naprawdę do wszystkiego, do koktajli, jogurtu, zdrowych deserów, porannej owsianki, a nawet chleba. Z poniższych składników wychodzą 4 duże porcje, lub 5 mniejszych.

Składniki:

  • 6 łyżek chia
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 200ml mleka
  • 2 duże łyżki miodu
  • 4 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 230g mango z puszki
  • Na wierzch: prażone migdały i wiórki kokosowe

Mleczko kokosowe wraz z mlekiem wlewamy do miski, dodajemy nasiona chia, wiórki kokosowe i lekko rozpuszczony miód. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny,  aby nasiona napęczniały. Gdy zobaczymy, że nasze nasionka zgęstniały, to w tym momencie przekładamy je do miseczek/kubeczków. Na wierzch wylewamy mus z mango i ozdabiamy prażonymi migdałami. Smacznego! 

Udostępnij:

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *