Dzisiaj po raz kolejny przedstawię wam banalny w wykonaniu, ale pyszny deser – kokosowy pudding z nasionami chia, tzw. szałwią hiszpańska. Nie za słodki, lekko kwaśny przez dodatek mango. Chrupiący dodatek prażonych migdałów robi tutaj całą robotę. Nasiona chia dostarczają bardzo dużo składników odżywczych, są obfite w w błonnik, kwasy tłuszczowe Omega-3, białko i różne mikroelementy. Zawierają także przeciwutleniacze, które zapobiegają wytwarzaniu się wolnych rodników, a co za tym idzie: szybkiego starzenia się komórek, a także działają antynowotworowo. Możemy je dodać tak naprawdę do wszystkiego, do koktajli, jogurtu, zdrowych deserów, porannej owsianki, a nawet chleba. Z poniższych składników wychodzą 4 duże porcje, lub 5 mniejszych.
Składniki i przepis na kokosowy pudding z nasionami chia i mango:
- 6 łyżek chia
- 400ml mleczka kokosowego
- 200ml mleka
- 2 duże łyżki miodu
- 4 łyżeczki wiórków kokosowych
- 230g mango z puszki
- Na wierzch: prażone migdały i wiórki kokosowe
Mleczko kokosowe wraz z mlekiem wlewamy do miski, dodajemy nasiona chia, wiórki kokosowe i lekko rozpuszczony miód. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny, aby nasiona napęczniały. Gdy zobaczymy, że nasz pudding zgęstniał, w tym momencie przekładamy je do miseczek lub kubeczków. Mango miksujemy na gładką masę z niewielką ilością syropu. Na wierzch wylewamy mus z mango i ozdabiamy prażonymi migdałami. Smacznego!
Wszystko super, a do tego ten prażony wierzch…mniam 🙂