Temperatura i czas pieczenia ciast

Jakość wypieku zależy w głównej mierze zależy głównie od tego, czy zostało upieczone we właściwej temperaturze. W poniższej tabeli przedstawiłem średnie wartości do każdego z wypieków. Oczywiście w praktyce może się wszystko zmienić, zależy to głównie od wielkości foremki, grubości ciasta i rodzaju piekarnika.

Rodzaj ciastaGrzanie góra/dół Termoobieg Czas pieczenia 
Babka 180°C160°C45-60 minut
Biszkopt 180°C160°C45-50 minut
Ciasto drożdżowe 180°C160°C 40-50 minut
Ciasto francuskie 200-220°C180-200°C 15-40 minut
Ciasto półfrancuskie 200-220°C180-200°C 15-40 minut
Ciasto ptysiowe 200-220°C180-200°C 20-40 minut
Ciasto ucierane 170-180°C150-160°C 40-60 minut
Kruche ciasteczka 180-200°C160-180°C 8-15 minut
Kruche ciasto 200°C180°C 25-45 minut
Piernik 170-180°C150-160°C 40-50 minut
Sernik 160-170°C140-150°C 60-80 minut
Udostępnij:

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *