Krem maślany



JAK PRZYGOTOWAĆ KREM MAŚLANY NA BEZIE SZWAJCARSKIEJ?

Składniki:

  • 400g masła w temperaturze pokojowej
  • 5 białek
  • 300g cukru
  • szczypta soli

Białka przekładamy do metalowej lub szklanej miski. Dodajemy do niej białka, cukier, szczyptę soli i umieszczamy ją nad garnkiem z gotującą się niewielką ilością wody. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Możemy to sprawdzić, rozcierając białka między palcami. Jezeli grudki cukru są nadal wyczuwalne, mieszamy dalej. Należy uważać, żeby białka się nie zagotowowały, mogą one osiągnąć temperaturę masksymalnie 60°C.
Ściągamy miskę z kąpieli wodnej. Białka przelewamy do innego naczynia i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, aż masa całkowicie ostygnie. Masa powinna być sztywna i lśniąca. Gdy nasza beza już całkowicie wystygła, cały czas miksując, dodajemy masło w małych porcjach (po łyżce). Możemy mieć wrażenie, że masa się warzy, ale się tym nie przejmujcie. Należy ubijać dalej, aż dodamy całe masło, a masa zrobi się gęsta i jednolita. Masę możemy zabarawić barwnikami spożywczymi.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *