Kolorowy cukier



Jak zrobić kolorowy cukier?

Składniki:

  • biały cukier
  • barwniki spożywcze w proszku lub żelu

Przygotowanie kolorowego cukru jest dziecinnie proste. Przygotowanie go zajmuje zaledwie parę minut.  Jeżeli mamy barwnik w proszku, cukier wsypujemy do foliowego woreczka, dodajemy niewielką ilość barwnika i rozcieramy, aż każda drobinka cukru złapie kolor. Natomiast przy użyciu barwnika w żelu musimy postąpić troszkę inaczej. Cukier wsypujemy do naczynia, dodajemy barwnik w żelu i mieszamy opuszkami palców do momentu, aż cukier nabierze jednolitej barwy. Pozostawiamy do wyschnięcia, mieszając co parę minut, by cukier się nam nie posklejał.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku lub woreczku.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *