Zaczynamy serię świąteczną z lekkim opóźnieniem, ale dzisiaj pojawia się już kolejny przepis. Seria będzie polegać na tym, że co 2 dni będą publikowane różne wypieki świąteczne, są to m.in. ciasteczka amerykańskie różnego rodzaju, pierniczki, kruche ciasteczka, świąteczny jabłecznik, piernik z jabłkami, korzenne brownie, migdały w karmelu, a także wiele więcej… 🙂 Dodatkowo będą się także pojawiać posty z różnymi ciekawymi przepisami pomiędzy ustalonym terminem, ale będą one się pojawiać nieregularnie.
Dzisiaj przepis na ciasteczka, a mianowicie amerykańskie ciasteczka piernikowe. Jeżeli chcemy, możemy zwykłe, tradycyjne pierniczki zastąpić trochę nowocześniejszą wersją, a mianowicie amerykańskimi ciasteczkami o smaku korzenno-cynamonowym. 🙂 Myślę, że jest to ciekawa opcja na święta! 🙂
Składniki i przepis na amerykańskie ciasteczka piernikowe:
- 200g masła
- 75g cukru drobnego do wypieków
- 75g cukru trzcinowego
- 100g mąki migdałowej
- 100g mąki pszennej
- 2 jajka
- 30g kakao
- 20g przyprawy do piernika
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200g czekolady mlecznej
- 50g czekolady gorzkiej 80%
- 4 łyżki likieru amaretto
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło ubijamy do puszystości z dodatkiem cukru, cukru trzcinowego i soli, na samym końcu dodajemy jajka w temperaturze pokojowej. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy likier amaretto i chwilę miksujemy. Do osobnej miski przesiewamy mąkę pszenną, kakao, dodajemy mąkę migdałową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i wszystkie przyprawy. Obie czekolady siekamy nożem na grubsze kawałki, dodajemy do mąki i mieszamy. Całość dodajemy do ubitego masła i wyrabiamy ręką do dokładnego połączenia składników. Chłodzimy przez około godzinę w lodówce, a w międzyczasie blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy średniej wielkości kulki, układamy je na blaszce w dużych odstępach (u mnie zmieściło się 9 lub 12, w zależności jakiej wielkości ciastka robiłem) Pieczemy w 180°C przez około 13 minut w zależności od piekarnika i wielkości ciasteczek, najlepiej samemu dopasować czas pieczenia. Ciastka po tym czasie będą nadal bardzo miękkie, kruszeją one dopiero w momencie studzenia.
Ile jajek jest potrzebnych do wykonania przepisu?
2 jajka 🙂