Osobiście najbardziej smakują mi ciasteczka z gorzką czekoladą, dlatego moim kolejnym pomysłem na wasze smakołyki świąteczne są właśnie one. Jak zapewne zauważyliście, uwielbiam ten rodzaj ciasteczek, są one według mnie najlepsze… bo kto nie lubi rozpływającej się w ustach czekolady? 🙂
Zachęcam do wypróbowania przepisu! 🙂
Składniki i przepis amerykańskie ciasteczka z gorzką czekoladą:
-
- 225g masła
- 200g cukru drobnego do wypieków
- 200g cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 2 jajka
- 60ml mleka
- naturalny ekstrakt waniliowy
- 255g mąki pszennej
- 100g kakao
- 400g czekolady gorzkiej 80%
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Miękkie masło ubijamy do puszystości z dodatkiem cukru, cukru trzcinowego, ekstraktu waniliowego oraz soli, na samym końcu dodajemy jajka i mleko w temperaturze pokojowej. Miksujemy do otrzymania puszystej masy. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao oraz sodę oczyszczoną. 400g gorzkiej czekolady siekamy nożem, dodajemy do mąki i mieszamy. Całość dodajemy do ubitego masła i wyrabiamy ręką do dokładnego połączenia składników. Chłodzimy przez około godzinę w lodówce, a w międzyczasie blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy średniej wielkości kulki, układamy je na blaszce w dużych odstępach. (u mnie zmieściło się 9 lub 12, w zależności jakiej wielkości ciastka robiłem) Pieczemy w 180°C przez około 10-11 minut w zależności od piekarnika i wielkości ciasteczek, najlepiej samemu dopasować czas pieczenia. Ciastka po tym czasie będą nadal bardzo miękkie, kruszeją one dopiero w momencie studzenia.