Chleb kukurydziany
Wypieki wytrawne

Chleb kukurydziany

Próbowałem wielu przepisów na chlebki kukurydziane, ale ten jest zdecydowanie najlepszy! Zachęcam do wypróbowania przepisu. 🙂

Składniki i przepis na chleb kukurydziany:

    • 250g mąki pszennej typ 550
    • 250g mąki kukurydzianej
    • 350ml ciepłej wody
    • 25g świeżych drożdży
    • 15g miękkiego masła
    • 1.5 łyżeczki soli
    • łyżeczka cukru
    • olej do wysmarowania foremki

Do dużej miski przesiewamy obie mąki, dodajemy sól, cukier, wodę, rozkruszone drożdże, masło. Składniki mieszamy mikserem końcówkami do wyrabiania ciasta przez około 3 minuty.
Wyrobione ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, wyrabiamy. Podsypujemy mąką do czasu, aż ciasto nie będzie kleiło się nam do rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto przekładamy do natłuszczonej formy keksowej. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Formę przykrywamy ściereczką. Wierzch ciasta smarujemy wodą za pomocą pędzelka i posypujemy ziarnami słonecznika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220ºC przez około 40-45 minut.

Chleb kukurydzianyChleb kukurydziany

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

7 Comments

    1. Mąkę pszenną możemy zamienić na mąkę owsianą, albo na uniwersalną mieszankę mąki bezglutenowej, którą możemy zakupić w internecie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *