Hiszpańskie churros
Tłusty Czwartek

Hiszpańskie churros

Churros to tradycyjny hiszpański wypiek z ciasta parzonego, smażony na głębokim oleju. Najczęściej podaje się go w towarzystwie gęstego sosu czekoladowego. Ciasto jest chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Posypuje się je cukrem pudrem, drobnym cukrem lub cukrem pudrem z cynamonem.

Składniki i przepis na hiszpańskie churros:

  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 190 g mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 4 jajka

Dodatkowo:

  • olej lub smalec do smażenia (750g)
  • cukier puder do posypania

Mleko zagotowujemy z masłem, cukrem waniliowym, cukrem i solą. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i zmniejszamy ogien na minimum. Mieszamy drewnianą łyżką około dwóch minut, aż powstanie gładka i odchodzącą od łyżki masa. Ciasto przekładamy do miski i studzimy. Do wystudzonego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy mikserem, aż powstawnie jednolite ciasto. Potrwa to około 3-5 minut. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. W międzyczasie rozgrzewamy tłuszcz w garnku do około 180ºC, a następnie zmniejszamy lekko ogień. Ciasto wyciskamy bezpośrednio do tluszczu na 8-10cm kawałki. Odcinamy je za pomocą noża lub nożyczek. Smażymy około 2 minut z każdej strony, aż nabiorą ładnego, złotego koloru. Wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Hiszpańskie churros Hiszpańskie churros

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

4 Comments

  1. Bardzo interesujący wypiek. Prezentuje się doskonale i zapewne równie dobrze smakuje. A co tam, chyba muszę wypróbować ten przepis! 🙂 Dzięki za inspirację!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *