Prosty i szybki przepis na pyszne ciasteczka czekoladowe. Na brzegach przypieczone, a w środku wilgotne i lekko ciągnące – musisz wypróbować ten przepis! : )
Składniki na około 30 ciasteczek z kawałkami czekolady:
- 280g mąki pszennej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- duża szczypta soli
- łyżka gorzkiego kakao
- 170g masła
- 135g cukru trzcinowego
- 100g białego cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 200g gorzkiej czekolady
Czekoladę kroimy w mniejsze kawałki. Masło roztapiamy i przelewamy do dużej miski. W misce przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól, kakao i mieszamy. Do wystudzonego masła dodajemy cukier i miksujemy przez parę minut. Następnie dodajemy pojedyńczo jajka i ekstrakt waniliowy. Zmnieniamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy porcjami suche składniki. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy dokładnie szpatułką. Masę wstawiamy na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka formujemy jak trufle, robimy średniej wielkości kuleczki i układamy na blaszkę w dużych odstępach, aby się nie posklejały. (mi się mieściło po 9 ciasteczek) Pieczemy w temperaturze 170 0C przez około 10-15 minut. (w zależności od wielkości i piekarnika) Po wypieczeniu odstawiamy blaszkę i czekamy 5-10 minut, aż stwardnieją i przenosimy na kratkę.