Pyszne kruche ciasteczka korzenne. Chrupiące i rozpływające się w ustach, o mocnym aromacie i smaku korzennym.
Składniki i przepis na kruche ciasteczka korzenne:
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki przyprawy piernikowej lub korzennej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Zaczynamy od wymieszania ze sobą wszystkich składników suchych – mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy przyprawę korzenną, cynamon, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Dodajemy jajko, miód i szybko zagniatamy ciasto. Jeżeli klei się do rąk, lekko podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 2 częśći, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy jedną część ciasta, stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy na ciasteczka o grubości około 5mm. Wycinamy foremkami ciasteczka i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 7-10 minut w zależności od grubości naszych ciasteczek. Gotowe ciasteczka możemy udekorować lukrem, jak go zrobić pokazuje w TYM przepisie.