Święta zbliżają się wielkimi krokami, a więc trzeba zapełnić brzuchy ciasteczkowym łasuchom w naszym domu. 😀 Z tej okazji przygotowałem pyszne i szybkie w przygotowaniu maślane ciasteczka z dodatkiem suszonej żurawiny i białej czekolady, którym nikt w domu się nie oprze! Idealne na święta. <3
Składniki i przepis na około 20 sztuk ciasteczek z białą czekoladą i żurawiną:
- 140 g masła
- 150g drobnego cukru do wypieków
- 1 jajko
- 2 łyżki whisky
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 220g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g posiekanej białej czekolady
- 200g suszonej żurawiny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło ubijamy wraz z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko, whisky, ekstrakt waniliowy i dalej chwilę miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na najmniejszych obrotach tylko do połączenia się składników. Na samym końcu dodajemy posiekaną białą czekoladę oraz posiekaną suszoną żurawinę, dokładnie mieszamy. Formujemy kuleczki o wadze około 30-35g, pieczemy w dużych od siebie odstępach, ponieważ ciastka się rozleją podczas pieczenia. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, z włączonym termoobiegiem przez około 7-8 minut, do delikatnego zbrązowienia się brzegów.
Porywam przepis, ciasteczka z tymi dodatkami napewno są pyszne. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Polubiłam stronę na Facebooku:)
Z chęcią wykorzystam przepis i rozpieszczę moich bliskich domowym wypiekiem! <3
Pozdrawiam serdecznie!
Kocham białą czekoladę i żurawinę. To jest przepis specjalnie dla mnie. Teraz tylko musze znaleźć wolna chwilke i zabrać się do pieczenia 🙂 <3
Koniecznie! Ciastka są pyszne! <3
Dzięki za przepis! Ciasteczka wyglądają mega apetycznie. Połączenie kwaskowatej żurawiny ze słodką białą czekoladą wydaje się nie być głupie – w sumie nie wpadłabym na to. Na pewno wypróbuję! Szukam jedynie sposobu by czekolada pozostała w lekko roztopionych kawałkach a nie upłynniła się całkowicie…
Żeby czekolada całkowicie się nie rozpuściła w ciasteczkach, wystarczy, że posiekasz ją na troszkę większe kawałki 🙂