Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową
Boże Narodzenie Ciasta ucierane

Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową

Bardzo prosty i szybki przepis na ciasto marchewkowe z polewą z mlecznej czekolady. Jest ono niezwykle aromatyczne ze względu na duży dodatek przypraw korzennych jak i cukru trzcinowego, który dodaje dodatkowego aromatu ciastu. Duża ilość marchewki sprawia, że ciasto jest bardzo wilgotne, a polewa z mlecznej czekolady z dodatkiem cynamonu idealnie pasuje do tego rodzaju ciasta.

 

Składniki i przepis na ciasto marchewkowe:

  • 3 szklanki startej marchewki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki cukru drobnego
  • 1/2 cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

 

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, a następnie dodajemy do niej resztę suchych składników, tzn. proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, przyprawę do piernika, kakao, goździki. Wszystko razem mieszamy.  Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie przygotowujemy składniki mokre. Jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy sól, cukier trzcinowy, biały oraz cukier z prawdziwą wanilią i miksujemy, aż masa zrobi się puszysta. Następnie dodajemy stopniowo olej cały czas miksując. Składniki suche dodajemy w dwóch partiach miksując już na najmniejszych obrotach miksera. Na sam koniec dodajemy posiekane orzechy włoskie i mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 26cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez około 45-50 minut w zależności od piekarnika do tzw. „suchego patyczka”.

 

Składniki i przepis na polewę czekoladową:

  • 100g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 75g śmietanki 30% lub mleka 3.2%

Wszystkie składniki umieszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady, chwilę studzimy i wylewamy na przestygnięte ciasto. Z wierzchu posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego! 🙂

Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *