Ciasto śmietankowo-kawowe

Abych pravdu řekl, nejsem moc velkým fanouškem kávových dortíků, ale tentokrát jsem byl velmi mile překvapen. Nadýchaný piškot nasáklý silně aromatickým kávovým sirupem, lahodný a nadýchaný krém s jemnou kávovou příchutí dohromady tvoří kombinaci, která rozhodně stojí za vyzkoušení. 🙂

Ingredience a recept na piškotový dort na kávový dort:

  • 4 vejce
  • 1/2 šálku cukru
  • 3/4 šálku pšeničné mouky
  • 2 lžíce bramborové mouky
Oddělíme bílky od žloutků a ušleháme je do tuhého sněhu. Ke konci šlehání přidáváme po dávkách cukr a stále šleháme. Šlehejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Poté přidejte jeden žloutek a promíchejte. Přidejte prosátou mouku a jemně promíchejte stěrkou. Formu vyložte pečicím papírem, stačí dno. Pečeme na 180°C asi 20-25 minut.
Kávový dort

.
Ingredience a recept na kávový sirup:

  • 1/2 šálku cukru
  • 1/2 šálku vody
  • 6 lžiček silné instantní kávy
Všechny ingredience dejte do hrnce a zahřejte na střední teplotu. Sirup přiveďte k varu a vařte ještě pár minut, dokud sirup mírně nezhoustne. studujeme. Upečený piškot potřeme polovinou připraveného sirupu.
Dort se smetanou a kávou
.

Ingredience na krém a recept:

  • 750 ml husté smetany
  • 4-6 łyżkek cukru pudru (do smaku)
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącego mleka

Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku. Do śmietanki dodajemy cukier puder i ubijamy do momentu, aż będzie sztywna. Musimy uważać, by nie ubijać jej za długo i nie zrobiło nam się masło. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki bitej śmietany i dokładnie mieszamy. Następnie tak przygotowaną żelatynę wlewamy do ubitej śmietany jednocześnie mieszając trzepaczką. Na koniec wlewamy połowę syropu kawowego i dokładnie mieszamy trzepaczką do połączenia się składników. 2/3 kremu wylewamy na wcześniej nasączony biszkopt i wstawiamy do lodówki.
1/3 kremu odstawiamy do miseczki i odstawiamy do lodówki, by krem lekko stężał i można było go wyszprycować. Gdy krem nam już zgęstniał, przekładamy go do rękawa cukierniczego z dużą, okrągłą końcówką. Następnie za pomocą rękawa wyciskamy małe kulki na wierzchu ciasta.
Kakao smícháme s instantní kávou v poměru 1:1 a posypeme jím vršek dortu.

Dort se smetanou a kávou