
Recept na lahodný dort na světlém piškotovém dortu, se smetanovým krémem s vanilkovou příchutí a kyselým malinovým želé. Celé je to pokryto čokoládovou polevou a ozdobeno sladkostmi. Doporučuji vám recept vyzkoušet! 🙂
Dort s vanilkovým krémem a malinovým želé
Ingredience a recept na světlý piškot:
- 6 vajec
- 3/4 hrnku moučkového cukru (asi 150 g)
- 2 ploché lžíce bramborové mouky
- 4/5 hrnku mouky (asi 130 g)
- balíček cukru s pravou vanilkou
Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu.
Oddělíme bílky od žloutků a ušleháme je do tuhého sněhu. Během šlehání přidáváme po dávkách cukr a stále šleháme. Šlehejte, dokud se cukr téměř úplně nerozpustí. Poté přidejte jeden žloutek a promíchejte. Ve dvou dávkách přidejte prosátou mouku a jemně promíchejte stěrkou. Formu vyložte pečicím papírem, stačí dno. Pečeme na 170°C asi 40 minut. Po vyjmutí z trouby koláč spusťte na podlahu z výšky 20-30 cm. Nechte ve formě zaschnout. Vychladlý piškot můžeme rozkrájet na 3 vysoké vršky.
Ingredience a recept na malinové želé:
- 800 g mražených malin
- 12 g želatiny + 60 g vody
- 4 lžíce cukru
- Šťáva vymačkaná z celého citronu
Želatinu zalijeme vodou, promícháme a necháme nabobtnat.
Maliny dejte do hrnce a spolu s cukrem a citronovou šťávou přiveďte k varu. Přiveďte k varu a poté přidejte předem namočenou želatinu. Důkladně protřete přes sítko, abyste se zbavili semínek. Nyní máme 2 možnosti. Želé můžeme nalít do dvou forem o průměru 16 cm vyložených potravinářskou fólií a dát do lednice, nebo pokud nám nezáleží na dokonalém tvaru – nalijeme na krém jen ve dvou stejných porcích.
Ingredience a recept na čokoládovou polevu:
- 100 g hořké čokolády
- 100 g mléčné čokolády
- 100 g mléka 3,2 %
Všechny přísady vložte do vodní lázně a míchejte, dokud se přísady nerozpustí.
Ingredience a recept na namáčení dortu:
- 150 g vody
- 75 g cukru
- sok wyciśnięty z całej cytrynyWszystkie składniki gotujemy do momentu, aż nabierze barwy i lekko zgęstnieje.
Składniki i przepis na krem waniliowy:
- 1l śmietanki 30%
- 500g mascarpone
- 3 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
- 6-9 łyżeczek cukru pudru (do smaku)
- 8g żelatyny + 50ml wody
Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
Do misy miksera dodajemy śmietankę, mascarpone, cukier z prawdziwą wanilią oraz cukier puder. Wszystko razem ubijamy na 3/4. Żelatynę podgrzewamy i dodajemy do niej parę łyżek ubitego kremu, aby ją zahartować. Dodajemy do kremu i szybko mieszamy.
Składanie tortu:
Tort składamy w rancie. Układamy pierwszy blat i nasączamy biszkopt. Krem dzielimy na 3 części, jedną część rozprowadzamy na pierwszym blacie. Robimy miejsce na naszą żelkę, jeżeli ją wylewamy bezpośrednio na ciasto, to po bokach musimy zrobić rant z kremu, aby nie pobrudził on boków tortu. Jeżeli zrobiliśmy żelkę w tortownicy, delikatnie ją wyjmujemy i przekładamy na krem. Powtarzamy jeszcze raz wszystkie czynności. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, ale najlepiej na całą noc i wykańczamy tort pozostałością kremu która nam została. Wyrównujemy górę i boki. Wkładamy na chwilę do lodówki.
Wierzch oblewamy wystudzoną polewą czekoladową, układamy na nim dekoracje, a boki dekorujemy ciasteczkami. Związujemy wszystko wstążeczką.
Niestety zdjęcia z przekroju nie posiadam, bo tort był robiony na urodziny, ale był przepyszny. 🙂