Dzisiaj dosyć nietypowo, a mianowicie przepis na półprodukt, który wykorzystamy do przygotowania następnego deseru. 🙂 Przepis na domowe mleko kokosowe – bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim znacznie tańsze i zdrowsze. Idealne do owsianki, koktajli, deserów i dań kuchni azjatyckiej. Według mnie świetnie nadaje się do kawy! Wiórki kokosowe, które nam zostaną możemy użyć do przygotowania kokosanek, ciasteczek, dań obiadowych, a nawet serników 🙂
Sklepowe mleczko kokosowe zawiera m.in chemiczne dodatki takie jak:
- stabilizatory – nadają mleczku gęstą konsystencję
- guma guar (E412) – uważany jest z reguły za nieszkodliwy, ale w nadmiarze powoduje nudności, biegunkę czy wzdęcia. Jest to naturalna, roślinna substancja, która uzyskiwana jest z bielma nasion roślin cyamopsis tetragonolobus.
- Karboksymetyloceluloza (E466) – nawet u osób zdrowych, może powodować reakcje zapalne w jelitach. W nadmiarze może powodować dokładnie to samo co guma guar, czyli bóle brzucha, wzdęcia i biegunkę. Aktualne badania wykazują, że jego spożywanie może powodować rozwój raka jelit, zaburzenia metabolizmu i zwiększenie tendencji do przybierania na wadze.
- Emulgatory (m.in. E435) – ustalono, że jeżeli spożywamy dziennie maksymalnie 25mg na kilogram masy ciała, to nie powinien on w żaden sposób nam zaszkodzić natomiast powinny unikać go osoby, które mogą być uczulone na glikol propylenowy.
- Przeciwutleniacze, m.in. pirosiarczyn sodu (E223) – ustalono, że dopuszczalne spożycie siarczanów wynosi 0.7mg na kilogram masy ciała. W codziennym spożywaniu zmniejsza on tylko zawartość witamin spożywanych w pokarmie poprzez ich utlenienie natomiast w przypadku przedawkowania może być on przyczyną bólów głowy, podrażnieniem układu pokarmowego, mdłości, kataru siennego, a nawet atopowego zapalenia skóry.
Składniki i przepis na domowe mleko kokosowe:
- 300g wiórków kokosowych
- 1l wody niegazowanej
- szczypta soli himalajskiej
Wiórki kokosowe zalewamy przegotowaną wodą, dodajemy sól i odstawiamy na całą noc. Najlepiej zrobić to w garnku, żeby niepotrzebnie nie przekładać masy. Wkładamy garnek do lodówki. Następnego dnia masę podgrzewamy, ale nie zagotowujemy i całość blendujemy. Masę przeciskamy przez gazę lub odciskamy na drobnym sitku i przelewamy do buteleczki bądź słoika. Przechowujemy w lodówce do 3-4 dni.