Ekspresowy piernik z jabłkami
Boże Narodzenie Ciasta ucierane

Ekspresowy piernik z jabłkami

Przepis dla osób, które się spóźniły i zapomniały, bądź nie miały czasu, aby przygotować piernik staropolski na święta… 🙂 Piernik sam w sobie jest bardzo wilgotny ze względu na dodatek jabłek. Duży dodatek miodu naturalnego dodaje bardzo ciekawego aromatu ciastu, który idealnie komponuje się z przyprawami korzennymi jak i z cynamonem.

Składniki i przepis na ekspresowy piernik z jabłkami:

  • 4 jajka
  • 200g miodu naturalnego
  • 60g cukru trzcinowego
  • 50g cukru drobnego do wypieków
  • 140ml oleju rzepakowego
  • 280g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 20g przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100g orzechów włoskich
  • 1.5kg obranych jabłek

 

Przepis jest niesamowicie prosty, wystarczy przygotować sobie wcześniej wszystkie składniki, a samo przygotowanie ciasta zajmie nam około 10 minut. 🙂
Zaczynamy od przygotowania jabłek. Obieramy je, usuwamy środek, a następnie kroimy w większą kostkę. Łączymy z 2 łyżeczkami cynamonu i odstawiamy. Orzechy włoskie siekamy drobno i przekładamy do miseczki. Następnie zajmujemy się przygotowaniem składników suchych. Mąkę pszenną przesiewamy wraz z kakao, dodajemy przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.  Całość mieszamy. Jajka wbijamy do misy miksera, a następnie dodajemy miód, cukier trzcinowy i biały. Całość miksujemy przez parę minut, aż masa stanie się puszysta. Gdy nasza masa jest już napowietrzona, ustawiamy mikser na najmniejsze obroty, powoli dodajemy olej, a następnie w dwóch partiach dodajemy składniki suche. Gdy już wszystko się ze sobą wymieszało dodajemy pokrojone w kostkę jabłka oraz orzechy włoskie. Mieszamy szpatułką. Wylewamy do tortownicy o średnicy 26cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około godzinę do tzw. „suchego patyczka”.

Ekspresowy piernik z jabłkami

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100g czekolady mlecznej
  • 5g przyprawy korzennej
  • 80g śmietanki 30%

Wszystkie składniki umieszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady, chwilę studzimy i wylewamy na przestygnięte ciasto.

Ekspresowy piernik z jabłkami

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *