Kurczak z ryżem w sosie carry  

 
Mikołaj
(@admin)
Administrator Admin

Składniki dla 4 osób:
4 piersi z kurczaka
200 ml mleczka kokosowego i 150 ml śmietany
2 łyżeczki curry w proszku
1 łyżeczka kurkumy
1 cebula
2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub starte na tarce
1 papryczka chilli lub chilli w proszku
½-1 łyżeczki pieprzu cayenne
2cm drobno posiekanego korzenia imbiru
1/2 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki startej skórki z cytryny lub limonki
1 łyżka soku z cytryny, limonki lub pomarańczy
olej
sól, pieprz

Kurczaka myjemy, czyścimy i kroimy i małe kawałki, posypujemy solą i pieprzem. W misce mieszamy posiekany drobno czosnek, posiekaną papryczkę chilli, posiekany imbir, sok i skórkę z cytryny, oraz jedną łyżkę oleju. Mieszamy i marynujemy w takiej mieszance naszego kurczaka przez minimum 2 godziny.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i delikatnie zeszklijmy posiekaną drobno cebulę. Dodajemy zamarynowanego wcześniej kurczaka z całą marynatą i smażymy na złoty kolor, często mieszając.
Następnie zmniejszamy ogień na najmniejszy i dodajemy cukier, curry w proszku, oraz kurkumę. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez minutę. Na koniec dodajemy śmietanę wraz z mleczkiem kokosowym. Gotujemy dalej przez około 10 minut, często mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem kajeńskim, oraz solą. Podajemy gorące curry z ryżem.

Cytat
Opublikowany : 23/09/2017 1:33 pm