Tort z lukru plastycznego  

 
Misia
(@misia)
Member Registered

Córka ma niedługo urodziny, chcę jej zrobić tort zdobiony lukrem plastycznym, macie może jakieś rady na co zwrócić uwagę, jaki biszkopt i masa jest najlepsza pod taki lukier?

Cytat
Opublikowany : 25/08/2018 1:54 pm
Mikołaj
(@admin)
Administrator Admin

Jeżeli chodzi o lukier plastyczny, to jest to dosyć szeroki temat do omawiania, więc najlepiej będzie, jeżeli obejrzy Pani ten filmik:
Co do biszkoptu, to najzwyklejszy biszkopt. Polecam skorzystać skorzystać z przepisu dostępnego na moim blogu. 😉 ( https://aletorcik.pl/idealny-biszkopt)

Poniżej wstawiam przepis na wykonanie kremu maślanego potrzebnego do obłożenia tortu. 🙂
Składniki:

400g masła w temperaturze pokojowej
5 białek
300g cukru
szczypta soli

Białka przekładamy do metalowej lub szklanej miski. Dodajemy do niej białka, cukier, szczyptę soli i umieszczamy ją nad garnkiem z gotującą się niewielką ilością wody. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Możemy to sprawdzić, rozcierając białka między palcami. Jezeli grudki cukru są nadal wyczuwalne, mieszamy dalej. Należy uważać, żeby białka się nie zagotowowały, mogą one osiągnąć temperaturę masksymalnie 60°C.
Ściągamy miskę z kąpieli wodnej. Białka przelewamy do innego naczynia i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, aż masa całkowicie ostygnie. Masa powinna być sztywna i lśniąca. Gdy nasza beza już całkowicie wystygła, cały czas miksując, dodajemy masło w małych porcjach (po łyżce). Możemy mieć wrażenie, że masa się warzy, ale się tym nie przejmujcie. Należy ubijać dalej, aż dodamy całe masło, a masa zrobi się gęsta i jednolita. Masę możemy zabarawić barwnikami spożywczymi.

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 25/08/2018 11:56 pm