Kruche babeczki z czekoladowym kremem i wiśniami
Ciasta Czekoladowe Ciasta kruche

Kruche babeczki z czekoladowym kremem i wiśniami

Co tam dieta, kalorie, porządny kęs słodyczy należy się o tej porze roku każdemu.  Zresztą, sami spójrzcie, te kruche babeczki, które pod pysznym kremem kryją wiśnie, wyglądają tak niewinnie. : )

Składniki i przepis na kruche spody do babeczek:

  • 250 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 80 g cukru pudru
  • jajko

Mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło. Szybko wyrabiamy do połączenia się składników. Dodajemy jajko i wyrabiamy krótko ciasto, tak by składniki się połączyły. Ciasto zawijamy w folię i schładzamy godzinę w lodówce. Po wyjęciu, urywamy po kawałku ciasta, formujemy kuleczkę i wypełniamy wcześniej wysmarowaną masłem foremkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 15-18 minut.

Kruche babeczki z czekoladowym kremem i wiśniami

Składniki i przepis na krem czekoladowy do babeczek:

  • pół szklanki wiśni lub konfitura wiśniowa
  • 250 ml śmietany 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • cukier puder do smaku (30-70g)
  • cukier kolorowy do ozdoby (opcjonalnie)

Na dnie każdej babeczki wykładamy pół łyżeczki konfitury wiśniowej. Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wsypujemy do gorącej śmietany. Mieszamy tak, żeby czekolada się rozpuściła. Na końcu dodajemy cukier puder i mieszamy. Krem wstawiamy do lodówki, do czasu aż zgęstnieje na około 2-3 godziny. Po tym czasie masę ubijamy tak, aby była puszysta. Krem przekładamy do worka dekoracyjnego z ulubioną tylką i szprycujemy krem na babeczki.

Kruche babeczki z czekoladowym kremem i wiśniami Kruche babeczki z czekoladowym kremem i wiśniami Kruche babeczki z czekoladowym kremem i wiśniami

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

7 Comments

        1. Najlepiej postępować zgodnie z przepisem, po całej nocy w lodówce krem nie będzie się zbytnio nadawał do szprycowania.

  1. Testowałam przepis i muszę powiedzieć, że jest meeeega czekoladowy, dla takich prawdziwych smakoszy czekolady, a wiśnia idealnie tutaj pasuje. Kruche też bardzo dobre, ogólnie super przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *