Przepis na lukier królewski, czyli idealny lukier do dekorowania pierniczków, czy innych rodzajów ciasteczek. 🙂 Taki lukier możemy także przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować w dowolny sposób, ja Wam dzisiaj pokazałem sposób zdecydowanie łatwiejszy i szybszy.
Składniki i przepis na lukier królewski:
- 60g białka
- 310g cukru pudru
- kilka kropel soku z cytryny
- dowolne barwniki w żelu
Przygotowanie samego lukru jest bardzo proste. 🙂 Skorupki jajek przed wybiciem sparzamy wrzątkiem, a następnie do misy miksera z końcówką do ucierania dodajemy przesiany cukier puder, białka oraz sok z cytryny. Ucieramy na średnich obrotach, ale nie ubijamy przez około 15 minut. Jeżeli po tym czasie konsystencja lukru jest za rzadka, dodajemy jeszcze trochę przesianego cukru pudru, zaś jeżeli jest za gęsta, dodajemy parę kropel soku z cytryny. Lukier przekładamy do wybranego naczynia, a następnie za pomocą drewnianego patyczka robimy na nim wzorki. (użyłem zielonego i czarnego barwnika) Maczamy w nim nasze ciasteczka, czekamy, aż trochę lukru spłynie. Wyrównujemy ciasteczka, odkładamy i dajemy przeschnąć lukrowi przez minimum 30 minut. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniczku do około 2-3 tygodni.