Makowiec na kruchym spodzie


Makowiec na kruchym spodzie to tradycyjne ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Kruche ciasto przełożone domową masą makową z dużą ilością bakalii i słodki lukier tworzą razem przepyszne połączenie. Wykonanie go jest troszkę czasochłonne, ale dla takiego efektu końcowego warto!

 

Składniki na ciasto kruche:


  • 500g mąki tortowej
  • 125g cukru pudru
  • 300g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na masę makową

  • 500g maku
  • 125g masła
  • 60g mąki tortowej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • ekstrakt migdałowy
  • 1/3 – 1/2 szklanki miodu
  • dowolna ilość bakalii (rodzynki, żurawina, siekane orzechy, migdały – dałem około 600g)
  • 4 białka
  • szczypta soli

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 6 łyżek zmielonych biszkoptów

 

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy szczyptę soli. Następnie dodajemy zimne masło, żółtka i szybko siekamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części, obie owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Formę o wymiarach 24×34 wykładamy papierem do pieczenia.
Mak wsypujemy do dużego naczynia i zalewamy lekko ponad poziom gorącą wodą. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Dokładnie odsączamy z nadmiaru wody i trzykrotnie mielimy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy i dodajemy do masy makowej. Następnie dodajemy pozostałe składniki – roztopione masło, przesianą mąkę, kakao, ekstrakt migdałowy, bakalie i dokładnie mieszamy. Na koniec ubijamy białka ze szczyptą soli na puszystą masę i dodajemy do masy makowej. Delikatnie mieszamy.
Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią spód blaszki. Następnie oprószamy ciasto  zmielonymi biszkoptami, aby wciągnęło nadmiar płynów z masy makowej i ciasto na spodzie było kruche. (Mielone biszkopty można zastąpić bułką tartą lub kaszą manną, w takim przypadku dodajemy 4 łyżki). Wykładamy masę makową i wyrównujemy. Drugi kawałek ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na wałku na naszą masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C i pieczemy około godziny na opcji góra-dół. Ciasto studzimy.
Cukier puder przesiewamy, dodajemy wodę oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Polewamy lukrem wierzch ciasta i dekorujemy bakaliami.

 


Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się w tak naprawdę dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej na poważnie. Wolne chwile spędzam na udoskonalaniu swoich umiejętności, a także na pisaniu dla Was przepisów na które zapraszam serdecznie w każdą sobotę! :) *Na nowe przepisy zapraszam w lutym, ze wzglęgu na staż miesięczny i dojazdy nie mam czasu na ich publikowanie. :(
5 komentarze
  1. W spisie składników na masę makową są 4 bialka a w sposobie wykonania mowi się o żóltkach. Gdzie jest błąd?

    1. Do masy makowej dodajemy ubite białka, mały błąd się wkradł… 🙂

  2. Ile jajek potrzeba do masy makowej?

    1. Do masy potrzebne są nam 4 białka. 🙂

  3. i pełen masy <3 idealny dla mnie! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *