Pancakes owsiane z bananami
Inne słodkości

Pancakes owsiane z bananami

Pancakes owsiane z bananami to idealna propozycja na zdrowe śniadanie, czy kolację. Są bardzo syte, dzięki dużej ilości płatków owsianych i jajek, Mi starczają w zupełności 4 naleśniki, więc jeżeli robicie porcję dla dwóch osób, polecam zrobić z ⅔ porcji.

Składniki i przepis na panacakes owsiane z bananami:

  • 120g płatków owsianych BIO firmy Polskie Młyny
  • 3 jajka
  • 160g jogurtu naturalnego
  • 1 banan
  • niewielka ilość soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cukru
  • olej do smażenia naleśników
  • miód/syrop klonowy, banany do podania

Wszystkie składniki z wyjątkiem sody oczyszczonej umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy blenderem ręcznym, aż masa zrobi się rzadka. Odstawiamy na 30 minut, po czym miksujemy jeszcze raz przez krótką chwilę. Dodajemy sodę i dokładnie mieszamy trzepaczką. Następnie rozgrzewamy patelnię, wlewamy niewielką ilość oleju i wylewamy ciasto w takiej ilości, aby powstały nie za duże naleśniki, ponieważ będzie nam się je źle przewracać na drugą stronę. (Najlepiej ciasto nakładać poprzez gałkownicę do lodów) Jeżeli placki będą upieczone od spodu i będą miały złoty kolor, odwracamy na drugą stronę i czekamy, aż się zezłocą.
Podajemy ze swoimi ulubionymi dodatkami np. syropem klonowym, miodem, orzechami, bananami.

Pancakes owsiane z bananami Pancakes owsiane z bananami Pancakes owsiane z bananami Pancakes owsiane z bananami

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *