Panna cotta z galaretką z wina musującego i lime curdem
Dezerty v pohárech

Panna cotta s želé ze šumivého vína a limetkovým tvarohem

Tentokrát neobvyklý recept na panna cottu, můj experiment, který mohu považovat za velmi vydařený. Jemně sladké želé ze sektu, jemná vanilková panna cotta a kyselý limetkový tvaroh dohromady tvoří velmi zajímavou kombinaci, která jistě potěší členy vaší domácnosti. 🙂

Ingredience a recept na želé ze sektu:

  • 500 ml polosladkého sektu
  • 3 lžičky želatiny
  • 4 lžičky cukru

Želatinu zalijte malým množstvím sektu, promíchejte a nechte pár minut nabobtnat. Svařte 100 ml sektu a vypněte plyn. Přidejte předem namočenou želatinu a míchejte, dokud se úplně nerozpustí, poté přidejte zbývající množství vychlazeného sektu, nalijte do kelímků a dejte na 2-3 hodiny do lednice, dokud hmota neztuhne. Mezitím si připravte panna cottu.

Panna cotta s želé ze šumivého vína a limetkovým tvarohem

Ingredience a recept na panna cottu:

    • 350 g mléka 3,2 %
    • 2 balíčky cukru s vanilkou
    • 300 g bílé čokolády
    • 12 g želatiny / 50 ml vody
    • 500 ml husté smetany

Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy do napęcznienia na parę minut. Mleko zagotowujemy  z wanilią, zdejmujemy z gazu i dodajemy wcześniej namoczoną żelatynę i białą czekoladę. (Jeżeli mamy czas możemy przygotować infuzję, czyli zagotowujemy mleko z wanilią i odstawiamy na noc do lodówki, smak wanilii będzie bardziej wyczuwalny) Wszystko dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy zimną śmietankę kremówkę, mieszamy i chłodzimy w lodówce do momentu, aż ziarenka wanilii przestaną opadać na dno. Wylewamy masę na stężąłą galaretkę i ponownie wstawiamy do lodówki.

Panna cotta s želé ze šumivého vína a limetkovým tvarohem

Składniki i przepis na lime curd:

  • 4g żelatyny / 15g wody
  • 80g soku z limonki
  • 75g jaj
  • 50g żółtka
  • 50g cukru
  • 70g masła
  • skórka starta z dwóch limonek

Želatinu zalijeme vodou a promícháme. Necháme nabobtnat. Vejce, žloutky, cukr a limetkovou šťávu dejte do hrnce (nejlépe s dvojitým dnem) a poté přiveďte k varu. Sundejte z plotny a přidejte předem namočenou želatinu a studené máslo nakrájené na malé kousky. Důkladně promíchejte, aby se ingredience spojily. Zakryjte potravinářskou fólií a mírně vychladněte. Poté do vychladlého tvarohu přidejte kůru z jednoho citronu a promíchejte. Vychladlou tvarohovou hmotu nalijeme na odstavenou panna cottu. Čekáme, až vršek ztuhne a můžeme jíst! 🙂

 

Panna cotta s želé ze šumivého vína a limetkovým tvarohem

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.