Pieczony sernik z zieloną herbatą
Serniki Pieczone

Pieczony sernik z zieloną herbatą

Przepis miał trafić na bloga przed świętami, ale gdzieś mi się zapodział i prezentuję go dopiero teraz. Sernik z aromatyczną, zieloną herbatą na kruchym, kakaowym spodzie z dodatkiem polewy z białej czekolady i matchy. Ciekawe połączenie, napewno warte spróbowania.

Składniki i przepis na spód ciasteczkowy:

  • 300g kakaowych markizów
  • 80g masła

 

Składniki i przepis na sernik matcha:

    • 1kg twarogu z wiaderka firmy Piątnica
    • 250g mascarpone
    • 180g cukru
    • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 5 jajek
    • 2-3 płaskie łyżeczki herbaty matcha (Matcha ma bardzo specyficzny smak i jeżeli dodamy jej za dużo, sernik będzie niedobry, dlatego polecam dodać do smaku)

 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg, mascarpone, cukier, cukier wanilinowy, mąki, jajka oraz matchę umieszczamy w misce i miksujemy chwilę do połączenia się składników. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez około 1.5h, 15 minut przed końcem czasu sprawdzamy patyczkiem, czy sernik jest gotowy. Jeżeli na środku patyczek jest suchy, wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik z lekko uchylonymi drzwiczkami.

Pieczony sernik z zieloną herbatą

Składniki i przepis na polewę matcha:

  • 150g śmietany 18%
  • 300g białej czekolady
  • łyżeczka herbaty matcha

 

Czekoladę roztapiamy, dodajemy matchę i mieszamy. Następnie dodajemy do śmietany w temperaturze pokojowej i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Wylewamy na wystudzony wierzch ciasta.

 

 

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *