Piernikowe brownie z polewą czekoladową
Boże Narodzenie Ciasta Czekoladowe

Piernikowe brownie z polewą czekoladową

Przepis na ciasto brownie, ale w nieco zmodyfikowanej wersji… z dodatkiem migdałowego likieru amaretto oraz świątecznych, korzennych aromatów – cynamonu i przyprawy do piernika.

Składniki i przepis na ciasto brownie:

  • 250g gorzkiej czekolady (minimum 70% zawartości kakao)
  • 150g masła
  • 200g cukru
  • 40g kakao
  • 140g mąki pszennej
  • 20g przyprawy do piernika
  • łyżeczka cynamonu
  • 250ml mleka
  • 6 jajek
  • 40ml likieru amaretto


Masło, mleko, amaretto oraz pokruszoną czekoladę umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady, studzimy.
Jajka wraz z cukrem umieszczamy w misie miksera i ubijamy przez około 12-15 minut. (w dobrym brownie podstawą są bardzo mocno napowietrzone jajka, ponieważ nie dodajemy ani sody oczyszczonej, ani proszku do pieczenia.) Do ubitych jajek dodajemy jeszcze lekko ciepłą masę czekoladową, najlepiej w dwóch porcjach i delikatnie mieszamy trzepaczką do połączenia się składników. Następnie przesiewamy suche składniki w dwóch porcjach. Za każdym razem mieszamy delikatnie w taki sposób, by masa nie straciła napowietrzenia. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26cm i pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 170°C do tzw. suchego patyczka.

Piernikowe brownie z polewą czekoladową

Składniki i przepis na polewę czekoladową:

    • 200g śmietanki 30%
    • 150g gorzkiej czekolady
    • łyżeczka cynamonu

Połamaną czekoladę wraz z śmietaną kremówką i cynamonem umieszczamy w kąpieli wodnej i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Polewamy nią wystudzone ciasto i czekamy, aż polewa wystygnie i stężeje. Ciasto przechowujemy koniecznie w temperaturze pokojowej. Smacznego! 🙂

Piernikowe brownie z polewą czekoladową

 

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *