Przepis na ciasto brownie, ale w nieco zmodyfikowanej wersji… z dodatkiem migdałowego likieru amaretto oraz świątecznych, korzennych aromatów – cynamonu i przyprawy do piernika.
Składniki i przepis na ciasto brownie:
- 250g gorzkiej czekolady (minimum 70% zawartości kakao)
- 150g masła
- 200g cukru
- 40g kakao
- 140g mąki pszennej
- 20g przyprawy do piernika
- łyżeczka cynamonu
- 250ml mleka
- 6 jajek
- 40ml likieru amaretto
Masło, mleko, amaretto oraz pokruszoną czekoladę umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady, studzimy.
Jajka wraz z cukrem umieszczamy w misie miksera i ubijamy przez około 12-15 minut. (w dobrym brownie podstawą są bardzo mocno napowietrzone jajka, ponieważ nie dodajemy ani sody oczyszczonej, ani proszku do pieczenia.) Do ubitych jajek dodajemy jeszcze lekko ciepłą masę czekoladową, najlepiej w dwóch porcjach i delikatnie mieszamy trzepaczką do połączenia się składników. Następnie przesiewamy suche składniki w dwóch porcjach. Za każdym razem mieszamy delikatnie w taki sposób, by masa nie straciła napowietrzenia. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26cm i pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 170°C do tzw. suchego patyczka.
Składniki i przepis na polewę czekoladową:
-
- 200g śmietanki 30%
- 150g gorzkiej czekolady
- łyżeczka cynamonu
- 200g śmietanki 30%
Połamaną czekoladę wraz z śmietaną kremówką i cynamonem umieszczamy w kąpieli wodnej i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Polewamy nią wystudzone ciasto i czekamy, aż polewa wystygnie i stężeje. Ciasto przechowujemy koniecznie w temperaturze pokojowej. Smacznego! 🙂