Przepis na prawie klasyczny tort dacquoise, bo z dodatkiem świątecznej nuty, a mianowicie aromatycznego cynamonu. Idealnie współgra on z daktylami i orzechami włoskimi… szczerze mówiąc, taka wersja jest według mnie o wiele lepsza niż klasyczna. 🙂
Bezy i ciasta bezowe
Przepisy na bezy, ciasta bezowe i dacquoise
Bezy, ciasta bezowe, beziki i dacquoise to rodzaje wypieków, które charakteryzują się kruchą i delikatną strukturą oraz słodkim smakiem. Choć wyglądem i smakiem przypominają sobie nawzajem, każdy z tych wypieków ma swoje unikalne cechy.
Bezy to wypieki przygotowane z piany z białek jajek oraz cukru, które następnie są suszone w piekarniku lub w suszarce do żywności. Charakteryzują się one kruchą i lekką strukturą oraz słodkim smakiem. Bezy można przygotowywać w różnych kształtach i rozmiarach, np. w formie małych kulek lub większych płaskich dysków. Najczęściej są one podawane jako samodzielne wypieki lub jako dodatek do ciast i tortów.
Ciasta bezowe to wypieki przygotowane z masy z białek jajek, cukru i mąki migdałowej. Charakteryzują się delikatną i kruchą strukturą oraz słodkim smakiem. Ciasta bezowe można przygotowywać w różnych kształtach i rozmiarach, np. w formie placków lub biszkoptów. Najczęściej są one używane jako baza do przygotowania ciast i tortów.
Idealny przepis na beziki
Beziki to wypieki podobne do bezów, jednak różnią się one od siebie sposobem przygotowania. Beziki są przygotowywane z dodatkiem mąki, co sprawia, że ich struktura jest bardziej gęsta i sprężysta. Najczęściej są one podawane jako samodzielne wypieki lub jako dodatek do ciast i tortów.
Dacquoise to wypiek przygotowany z masy z białek jajek, cukru i mąki migdałowej lub orzechowej. Charakteryzuje się on delikatną i lekką strukturą oraz słodkim smakiem. Dacquoise można przygotowywać w różnych kształtach i rozmiarach, np. w formie biszkoptu lub placka. Najczęściej jest on używany jako baza do przygotowania ciast i tortów.
Wszystkie te rodzaje wypieków są idealne na różne okazje, np. uroczystości rodzinne, wesela czy spotkania ze znajomymi. Ich delikatna i krucha struktura oraz słodki smak są gwarancją niezapomnianych doznań kulinarnej przyjemności.
Waniliowe beziki
Co powiecie na beziki waniliowe? 🙂 Jest to dosyć niespotykane połączenie, jeszcze nigdzie czegoś takiego nie widziałem, więc postanowiłem spróbować. Wanilia w nich jest bardzo mocno wyczuwalna, więc dla smakoszy jest to ciastko idealne! 🙂
Półkula cytrynowa z bezą szwajcarską
Tym razem przepis na półkule cytrynowe z bezą szwajcarską! 😀 Masa cytrynowa jest niezwykle delikatna i rozpływająca się w ustach dzięki dużemu dodatkowi masła, a cały deser nie jest zbyt kwaśny – wszystko jest idealnie wyważone. Dodatkowo puszysta beza szwajcarska doskonale komponuje się w połączeniu z kwaśnym musem. 🙂 Deser jest dosyć szybki w przygotowaniu, …
Pavlova z kremem borówkowym i curdem z owoców leśnych
Chrupiąca z zewnątrz pavlova, a piankowa w środku, z pysznym, orzeźwiającym kremem borówkowym i kwaśnym curdem z owoców leśnych. Pomysł na bezę pochodzi z programu telewizyjnego Dziewczyny z wypiekami, serdecznie zachęcam do obserwowania ich facebooka.
Pavlova z bitą śmietaną i owocami
Pavlova (pavlowa) – przepis klasyczny, to wyjątkowy, bardzo modny deser. Torcik bezowy z bitą śmietaną i owocami jest kapryśny i wymaga uwagi. Ale to coś absolutnie zachwycającego. Nazwa deseru pochodzi od nazwiska Anny Pawłowej – tancerki, dla której został po raz pierwszy przygotowany. Uważa się, że pochodzi z Australii lub Nowej Zelandii. (więcej…)
Beziki
Beza to bardzo słodki wypiek, jego podstawowymi składnikami są białka i cukier. Mogą być przyrządzane dwoma metodami – na ciepło i na zimno. Możemy z nich wykonać wiele ciekawych rzeczy, między innymi tort pavlova, czy bezy przekładane kremem. (więcej…)