Showing 14 Result(s)
Ciasta kruche

Szarlotka z budyniem

Hejka! Dzisiaj kolejny wpis z tajemniczego zeszytu mojej mamy 😛 Oczywiście lekko zmodyfikowany 😎 Coś dla wszystkich jabłkolubnych!   Potrzebne składniki: 500g mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 2 jajka, kostka masła w temperaturze pokojowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 budynie śmietankowe, 3 szklanki mleka, 3 duże jabłka, odrobina soku z cytryny. Wykonanie: Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka oraz miękkie masło. Wyrabiamy w misce, następnie przekładamy na blat i zagniatamy aż utworzy nam się gładka, zwarta masa. Ciasto dzielimy na dwie równe części i każdą z nich zawijamy w folię spożywczą. Przekładamy do lodówki na …

Krucha tarta z nutellą i bitą śmietaną
Bez pieczenia Ciasta kruche

Krucha tarta z nutellą i bitą śmietaną

Jutro obchodzimy światowy dzień nutelli! W związku z tym na bloga ląduje przepis na pyszną tartę na kruchym ciasteczkowym spodzie z pysznym kremem o smaku nutelli i mlecznej czekolady. Tartę wykańcza bita śmietana z dodatkiem aromatycznej wanilii, prażone orzechy laskowe oraz gorzka czekolada. Ciasto jest nieco pracochłonne, ale efekt końcowy na pewno zachwyci wszystkich! 🙂

Tarta limonkowa z bezą szwajcarską
Ciasta kruche

Tarta limonkowa z bezą szwajcarską

Cześć! Dawno mnie tutaj nie było, ale wracam już na stałe. 🙂 Moja nieobecność była spowodowana miesięcznym stażem w jednej z gdańskich cukierni przez co niestety nie miałem czasu na prowadzenie bloga. Niedługo dowiecie się więcej, a tymczasem przejdźmy do przepisu! 😀 Tym razem zaprezentuję Wam tartę na mocno kruchym spodzie z dodatkiem mielonych migdałów, aromatycznego curdu limonkowego oraz puszystej i delikatnej bezy szwajcarskiej… Pycha!

Tarta dyniowo-pomarańczowa
Ciasta kruche

Tarta dyniowo-pomarańczowa

Jesień za oknem, więc obowiązkowo trzeba wykorzystać ten fakt i skorzystać z dostępności dyni. 🙂 Delikatna, ale mocno aromatyczna masa dyniowa z dodatkiem skórki i soku z pomarańczy oraz serka ricotty na pysznym, kruchym i maślanym spodzie z korzennymi przyprawami. Tarta wychodzi przepyszna, u mnie w domu tak bardzo wszystkim zasmakowała, że kazali mi zrobić kolejną na przyszły tydzień… to o czymś świadczy. 😀