Poprzednio pokazałem Wam jak przygotować domowe mleko kokosowe, a dzisiaj przedstawiam przepis z jego wykorzystaniem. 🙂 Pokażę Wam jak przygotować lekki, zdrowy, wegański, a zarazem smaczny pudding kokosowy z tapioką, malinami i nasionami chia.
Deserki w pucharkach
Przepisy na deserki w pucharkach
Deserki w pucharkach to pyszne i eleganckie dania, które idealnie sprawdzą się jako podwieczorek lub na specjalne okazje. Desery te zwykle składają się z kilku warstw różnych składników ułożonych w pucharku, takich jak:
- Baza – najczęściej na dnie pucharka kładziony jest jakiś rodzaj ciasta, np. biszkopt, kruche ciasto lub herbatnik.
- Krem – kolejną warstwą może być krem, np. z serka mascarpone, z mleka kokosowego lub z bitą śmietaną.
- Owoce – na kremie umieszcza się warstwę świeżych lub mrożonych owoców, które dodają deserowi smaku i aromatu. Można wykorzystać owoce sezonowe lub te, które są dostępne przez cały rok, takie jak truskawki, maliny, jagody, mango czy kiwi.
- Polewa – ostatnią warstwą jest zwykle polewa, np. z czekolady, karmelu lub owocowa, która dopełnia smak i wygląd deseru.
Do deserów w pucharkach można także dodać dodatkowe elementy, takie jak orzechy, kawałki ciastek, lukier czy bitej śmietany, aby nadać im jeszcze więcej smaku i atrakcyjności wizualnej.
Deserek chia z wiśniami
Pyszny deserek chia na bazie mleka z dodatkiem naturalnego miodu oraz wanilii. Całą słodycz przełamuje kwaśna warstwa wiśniowa. Przepis jest banalnie prosty, a samo jego przygotowanie zajmie nam dosłownie chwilę.
Panna cotta z galaretką z wina musującego i lime curdem
Tym razem nietypowy przepis na panna cottę, mój eksperyment, który mogę uznać za bardzo udany. Lekko słodka galaretka z wina musującego, delikatna waniliowa panna cotta i kwaśny curd limonkowy tworzą razem bardzo ciekawe połączenie, które na pewno zachwyci waszych domowników. 🙂
Mus czekoladowy z wiśniami
Tym razem przyszedł czas na mocno czekoladowy deserek! Lekki i delikatny mus z gorzkiej czekolady, z dodatkiem aromatycznej skórki pomarańczowej. Całość idealnie balansuje słodko-kwaśny mus wiśniowy.
Cynamonowe tiramisu
Cynamonowo-kawowe tiramisu z pysznym, lekko słodkim i delikatnym kremem na bazie serka mascarpone. Deser jest o tyle ciekawy, że znajduje się w nim chrupki element, który zazwyczaj w tiramisu się nie pojawia. 🙂 Deser świetnie się będzie nadawać jako deser po świątecznym obiedzie… Smacznego! 🙂
Jagodowy deser chia z bitą śmietaną
Prosty i szybki w przygotowaniu deser na bazie jogurtów jagodowych, mrożonych owoców oraz bitej śmietany. Lekko kwaśny spód, ale dzięki dodatkowi słodkiej bitej śmietany deser jest idealnie zbalansowany. Przygotowanie deseru zajmuje dosłownie 20 minut, więc jest to idealny deser, gdy goście mają nas zaskoczyć w naszym domu i nie mamy czasu na przygotowanie niczego innego.
Panna cotta z musem śliwkowym
Warstwa słodkiej i aromatycznej panna cotty w połączeniu z lekko kwaśnym musem śliwkowym to idealne połączenie. Deser robi się w krótką chwilę, a efekt końcowy jest naprawdę świetny i jestem pewny, że jak ktoś go wypróbuje raz, to zrobi go kolejny raz. 🙂 Z poniższych składników wychodzi 6 dosyć dużych pucharków.
Deser sernikowy z chałwą
Staram się robić różnorodne desery, raz orzeźwiające i mało kaloryczne, a czasem pełne kalorii i bardzo słodkie . Taki właśnie jest ten deser. 🙂 Twarogowy, z przebijającym się smakiem chałwy i białej czekolady. Dzięki dodatkowi ubitych białek nie jest on taki zbity, ma kremową konsystencję. Ten deser zagościł w mojej kuchni po raz pierwszy, ale …