Idealna propozycja dla czekoladowych smakoszy! Niezwykle aksamitny i delikatny sernik dzięki dodatkowi mascarpone oraz sposobowi pieczenia. Jest też bardzo aromatyczny przez duży dodatek orzechów laskowych i mlecznej czekolady, a polewa czekoladowa podkreśla wszystkie smaki. Zachęcam do wypróbowania przepisu!
Serniki Pieczone
Przepisy na serniki pieczone
Serniki pieczone to jedne z najpopularniejszych wypieków, które cieszą się dużą popularnością na całym świecie. Są to ciasta, które składają się przede wszystkim z sera, jajek, cukru i mąki, a ich główną cechą charakterystyczną jest to, że są pieczone w piekarniku.
Istnieje wiele różnych przepisów na serniki pieczone, ale podstawowe składniki zawsze są takie same. Do przygotowania ciasta potrzebujemy sernika lub twarogu, jajek, cukru, mąki pszennej, proszku do pieczenia oraz dodatków smakowych, takich jak wanilia, cytryna, rodzynki czy kakao. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i wylać do formy, a następnie piec w piekarniku przez około godzinę.
Serniki pieczone można podawać na wiele różnych sposobów. Mogą być posypane cukrem pudrem, polane miodem, polewą czekoladową lub dżemem. Często dekoruje się je również świeżymi owocami, bitą śmietaną lub lukrem. W zależności od dodatków smakowych, serniki mogą być słodkie, kwaśne lub gorzkie, a ich konsystencja może być lekko wilgotna, kremowa lub bardziej zbite.
Serniki pieczone są bardzo uniwersalne i pasują do różnych okazji. Mogą być podawane na deser, na przyjęciach rodzinnych czy na imprezach ze znajomymi. Są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego można je przechowywać w lodówce i podgrzewać przed podaniem lub podawać schłodzone.
Sernik wiedeński
Sernik wiedeński to istna klasyka. Zazwyczaj piecze się go bez spodu, z dużą ilością jajek, masła oraz piecze długo w niższej temperaturze przez co jest taki delikatny i aksamitny. Jak dla mnie jest to jeden z lepszych serników!
Klasyczny sernik z migdałową kruszonką
Kruchy, kakaowy spód oraz delikatna i aksamitna masa sernikowa. Brzmi już bardzo apetycznie… Dochodzi do tego jeszcze aromatyczna kruszonka z dodatkiem migdałów. Coś pysznego!
Sernik migdałowy z białą czekoladą
Tym razem przepis na sernik! Bardzo delikatny i kremowy, o smaku wanilii i pomarańczy. Jest on na spodzie zbożowo-migdałowym, a całość wykańcza polewa z białej czekolady, która idealnie łączy się z resztą składników.
Aromatyczny sernik cynamonowy
Święta bardzo mocno kojarzą się z przyprawami korzennymi, czyli między innymi z cynamonem, dlatego dzisiaj mam dla was serniczek cynamonowy.. Jest on na spodzie z kruchych ciasteczek, a masa serowa jest niezwykle delikatna i aromatyczna. Możemy dodać do niego dodać skórkę z pomarańczy, zmielone goździki, anyż, naturalny ekstrakt migdałowy, wybór należy do Was.
Sernik z nutellą i kremem waniliowym
Pyszny, kremowy serniczek na kruchym, kakaowym spodzie z ciasteczek oraz aksamitnej masie o smaku nutelli. Całość wykończona jest waniliowym kremem śmietankowym i gorzką czekoladą. Jest to drugi już serniczek z nutellą na blogu, tym razem przedstawiam Wam wersję lekko zmodyfikowaną, dlatego zachęcam do wypróbowania obydwu przepisów i wybrania swojego faworyta. 🙂
Sernik wiedeński z nutą wanilii
Sernik wiedeński jest królową wśród serników. Jest on pyszny, bardzo prosty w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Na pewno warto wypróbować przepis! 🙂
Pieczony sernik z zieloną herbatą
Przepis miał trafić na bloga przed świętami, ale gdzieś mi się zapodział i prezentuję go dopiero teraz. Sernik z aromatyczną, zieloną herbatą na kruchym, kakaowym spodzie z dodatkiem polewy z białej czekolady i matchy. Ciekawe połączenie, napewno warte spróbowania.