Pyszne, łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z truskawkami i galaretką. Przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilę, a efekt jest naprawdę świetny!
Składniki i przepis na sernik na zimno z truskawkami:
- 1 kg twarogu z wiaderka firmy Piątnica
- 250 g śmietanki 30% lub 36%
- 3 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki mleka
- 1 mała paczka (ok. 100 g) biszkoptów
- opakowanie mrożonych truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 3/4 szklanki cukru pudru
Tortownicę o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy biszkopty. Do dużej miski dodajemy twaróg, śmietanę kremówkę, cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki mleka, dodajemy do masy, a następnie szybko mieszamy trzepaczką do momentu połączenia się żelatyny z twarogiem. Masę wylewamy na wcześniej przygotowane biszkopty, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut, by masa stężała.
Galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody, a następnie studzimy. Zamrożone truskawki kroimy na pół i układamy na wierzchu sernika, zalewamy galaretką i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Smacznego! 🙂