Sernik na zimno z truskawkami
Bez pieczenia

Sernik na zimno z truskawkami

Pyszne, łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z truskawkami i galaretką. Przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilę, a efekt jest naprawdę świetny!

Składniki i przepis na sernik na zimno z truskawkami:

  • 1 kg twarogu z wiaderka firmy Piątnica
  • 250 g śmietanki 30% lub 36%
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 mała paczka (ok. 100 g) biszkoptów
  • opakowanie mrożonych truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Tortownicę o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy biszkopty. Do dużej miski dodajemy twaróg, śmietanę kremówkę, cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki mleka, dodajemy do masy, a następnie szybko mieszamy trzepaczką do momentu połączenia się żelatyny z twarogiem. Masę wylewamy na wcześniej przygotowane biszkopty, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut, by masa stężała.
Galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody, a następnie studzimy. Zamrożone truskawki kroimy na pół i układamy na wierzchu sernika, zalewamy galaretką i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Smacznego! 🙂

 

Sernik na zimno z truskawkami

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *