Szwedzkie bułeczki szafranowe
Wypieki drożdżowe

Szwedzkie bułeczki szafranowe

Lussekatter są to szwedzkie bułeczki z dodatkiem szafranu, które przygotowuje się na dzień świętej Łucji, który wypada 13 grudnia. Przepis jest lekko zmodyfikowany, ponieważ w wersji oryginalnej nie dodajemy żurawiny do ciasta, ale według mnie bułeczki z żurawiną w środku są dużo smaczniejsze.

Składniki i przepis na szwedzkie bułeczki szafranowe:

  • 750g mąki pszennej
  • 300g mleka
  • 200g masła
  • 50g drożdży
  • 2 jajka + 1 jajko do posmarowania wierzchu
  • 150g cukru
  • 1g szafranu
  • 100g suszonej żurawiny + 40 sztuk na wierzch
  • szczypta soli

W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, szafranem i cukrem. Gdy cukier się całkowicie rozpuści, zestawiamy mleko z ognia do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozkruszone drożdże, szczyptę soli, żurawinę i mieszamy. Następnie dodajemy mleko z dodatkami, jajka i wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto za bardzo się klei do rąk, możemy lekko podsypać mąką. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 1.5 godziny.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i dzielimy je na 20 kulek (u mnie o wadze 90g każda). Z każdej kulki formujemy długi i cienki wałeczek. Wałeczek wyginamy tworząc bułeczkę w kształcie litery S. Przekładamy na blaszkę wcześniej wyłożoną pergaminem i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i dekorujemy żurawiną. Pieczemy przez 13-15 minut w temperaturze 200ºC

 Szwedzkie bułeczki szafranowe Szwedzkie bułeczki szafranowe

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

6 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *