Tort owocowy na zimno
Serniki na zimno

Tort owocowy na zimno

Przepis na lekki i pyszny jogurtowo-serowy tort na zimno z masą świeżych lub mrożonych owoców. Bardzo szybki w przygotowaniu, dzięki temu, że nie musimy piec spodu, tylko wykładany jest biszkoptami. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Składniki i przepis na tort owocowy na zimno:

  • 2 galaretki o smaku agrestowym
  • 2 galaretki o smaku truskawkowym
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 cukier wanilinowy
  • 500ml jogurtu naturalnego
  • 500g serka homogenizowanego
  • 1 cytryna
  • 150g cukru pudru
  • 700g owoców (U mnie borówki amerykańskie, maliny i truskawki)
  • 150g biszkoptów
  • 50ml likieru owocowego (opcjonalnie)

Powyższe składniki są podane na tortownicę o średnicy 26 cm
Galaretki przygotowujemy w połowie ilości wody podanej na opakowaniu, każdą oddzielnie. Studzimy.
Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, skrapiamy likierem lub wcześniej wystudzoną, mocną, czarną herbatą, a następnie zalewamy tężejącą galaretką agrestową. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Jogurt naturalny miksujemy z serkiem, cukrem wanilinowym i cukrem pudrem . Dodajemy skórkę otartą z całej cytryny, sok z cytryny i żelatynę rozpuszczoną wcześniej w ok. 50 ml wody. Ponownie miksujemy do połączenia się składników. Wykładamy naszą masę serową na zastygniętą galaretkę z biszkoptami. Część owoców wtapiamy w masę. Wstawiamy do lodówki na godzinę do stężenia. Po wyjęciu z lodówki układamy owoce na wierzchu, zalewamy galaretką truskawkową i chłodzimy.

Tort owocowy na zimno Tort owocowy na zimno

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *