Przepis na mocno wilgotne, aromatyczne ciasto z żelką wiśniową oraz pianką jogurtową. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i mało czasochłonne, a efekt na pewno zachwyci. Połączenie takich smaków jest świetne… 🙂 Ciasto jest mocno czekoladowe oraz wilgotne, przełamane jest kwasowością wiśni, a pianka jogurtowa idealnie się komponuje z resztą składników. Zachęcam do wypróbowania przepisu. 🙂
Składniki i przepis na ciasto czekoladowe:
-
- 250g mąki pszennej
- 90g kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
- 1/2 szklanki maślanki
- 3/4 szklanki mleka
- 30ml amaretto
- 2 jajka
- 200g drobnego cukru do wypieków
- 160g masła
Masło rozpuszczamy i studzimy. Suche składniki, czyli mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia przesiewamy do miseczki, a następnie robimy osobną mieszankę na składniki mokre (maślanka, mleko, amaretto, jajka, cukier, cukier waniliowy) – całość miksujemy chwilę do połączenia się składników. Mieszankę z mokrymi składnikami oraz rozpuszczone masło dodajemy partiami do suchych składników i miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników. Foremkę o wymiarach 34×25 wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy.
Składniki na nasączenie ciasta:
150ml wody
150g cukru
sok wyciśnięty z całej cytryny
Wodę, cukier i sok z cytryny umieszczamy w garnuszku i gotujemy na małym ogniu aż lekko zgęstnieje. Ostudzone ciasto nasączamy.
Składniki i przepis na żelkę wiśniową:
- 500g wiśni mrożonych
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej + 50g wody
- 120g galaretki wiśniowej
- sok wyciśnięty z całej cytryny
- 300ml wody
- 120g cukru
Wiśnie umieszczamy w garnku z podwójnym dnem, dodajemy 300ml wody, cukier i sok z cytryny. Zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy dokładnie z wodą, a następnie wlewamy mieszankę do gotujących się wiśni. Szybko i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki mąki w żelce. Masa ma tylko lekko zgęstnieć, więc nie przejmujmy się. 🙂 Zagotowujemy ponownie, a następnie dodajemy galaretki wiśniowe, wyłączamy gaz i mieszamy do momentu aż galaretki się rozpuszczą. Studzimy. Ostudzoną masę wylewamy na nasączone ciasto czekoladowe. Wstawiamy do lodówki, żeby żelka stężała.

Składniki i przepis na piankę śmietankowo-wiśniową:
- 500g schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 500g wiśniowego jogurtu w temperaturze pokojowej
- 30g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 2 galaretki wiśniowe + 400ml wody
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i studzimy, aby była letnia. Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i waniliowym, a następnie trzepaczką bądź szpatułką łączymy śmietankę z jogurtami wiśniowymi. Na sam koniec dodajemy powoli galaretkę wiśniową i mieszamy trzepaczką. Gotowy krem wylewamy na stężałą żelkę wiśniową.