Przepis na pyszny i kremowy sernik na zimno na kruchym spodzie ciasteczkowym. Masa twarogowa ma bardzo intensywny smak i zapach kokosu, a wanilia dodatkowo wszystko podkreśla. Żelka z mango idealnie się wkomponowuje razem z resztą składników. Zachęcam do wypróbowania przepisu! 🙂
Przepis powstał przy współpracy z blogiem Gotuj z Anią. Wstawia Ona na YouTube masę ciekawych przepisów – od najróżniejszych ciast, po rzeczy słone takie jak makarony, pizze, mięsa, a nawet risotta! Zachęcam do zajrzenia na kanał! 🙂
Link do kanału: <klik>
Link do Facebooka: <klik>
Link do Instagrama: <klik>
https://www.youtube.com/watch?v=4WgAbRCHgtk&t
Przepis na spód ciasteczkowy:
-
- 230g ciasteczek owsianych
- 90g masła
- 30g gorzkiego kakao
Masło rozpuszczamy w garnuszku i studzimy. Ciasteczka mielimy, dodajemy kakao, a następnie dodajemy ostudzone masło. Wszystko razem mieszamy i przekładamy do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy twarogowej.
Przepis na masę twarogową:
- 1kg twarogu z wiaderka firmy Piątnica
- 600ml mleczka kokosowego
- 200g zmielonych wiórków kokosowych
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 20ml soku z cytryny
- 50-80g cukru pudru (do smaku)
- 20g żelatyny + 100ml wody
Żelatynę namaczamy w 100ml zimnej wody i odstawiamy na parę minut, aby napęczniała. Wiórki kokosowe mielimy. Dzięki temu odda nam więcej smaku, szybciej nabierze wilgoci z masy i nie będzie przeszkadzała podczas jedzenia.
Do dużej miski dodajemy twaróg, mleczko kokosowe, zmielone wiórki kokosowe, opakowanie cukru z prawdziwą wanilią, cukier puder oraz sok z cytryny. Wszystko razem mieszamy dokładnie szpatułką.
Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce uważając na to, żeby jej nie zagotować, gdyż straci swoje wszystkie właściwości żelujące. Dodajemy do masy, a następnie energicznie mieszamy do połączenia się składników. Wylewamy na ciasteczkowy spód.
Przepis na żelkę mango:
- 500g pulpy z mango
- 20ml soku z cytryny
- 14g żelatyny + 70ml wody
Żelatynę namaczamy w 70ml zimnej wody i odstawiamy na parę minut, aby napęczniała.
Pulpę z mango zagotowujemy razem z sokiem z cytryny, a następnie dodajemy żelatynę. Studzimy i wylewamy na stężałą masę twarogową.
*Mrożone mango wkładamy do garnuszka, zagotowujemy, a następnie blendujemy i przelewamy przez sitko*
*Świeże mango obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i zagotowujemy, następnie blendujemy i przelewamy przez sitko*