Sernik wiedeński to istna klasyka. Zazwyczaj piecze się go bez spodu, z dużą ilością jajek, masła oraz piecze długo w niższej temperaturze przez co jest taki delikatny i aksamitny. Jak dla mnie jest to jeden z lepszych serników!
Składniki i przepis na sernik wiedeński:
- 1kg twarogu z wiaderka firmy Piątnica lub 3 krotnie zmielonego tłustego twarogu
- 200g masła
- 8 jajek
- 10g mąki ziemniaczanej
- 10g mąki pszennej typ 450
- 220g drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Zaczynamy od roztopienia masła i przestudzenia go. Do dużej miski przekładamy twaróg, dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną i roztopione masło. Wszystko razem mieszamy dokładnie trzepaczką.
Następnie jajka wbijamy do wysokiej miski, dodajemy cukier i miksujemy na największych obrotach przez minimum 8-10 minut do momentu aż zrobi się nam gęsta masa jajeczna. Dodajemy ją partiami do masy twarogowej. Najpierw dodajemy 1/3 i mieszamy, aby rozrzedzić masę, a następnie dodajemy pozostałą cześć w 3 partiach i delikatnie mieszamy. Wylewamy masę do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Aby dobrze nam się trzymał papier do pieczenia – należy posmarować foremkę masłem lub margaryną i dopiero wtedy przyłożyć do niego papier. Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C na opcję góra-dół i pieczemy go przez 100 minut. Po tym czasie, wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto w nim jeszcze przez 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy go z piekarnika i studzimy, a następnie przechowujemy je w lodówce.