Czekoladowy sernik z frużeliną wiśniową


Serię świąteczną kończymy pysznym sernikiem czekoladowym na kakaowym spodzie, z polewą śmietankową oraz frużeliną wiśniową. Jest to nieco czasochłonne ciasto, ale uwierzcie mi – dla takiego efektu warto poświęcić parę godzin!

Składniki na ciemny spód:

  • 150g mąki pszennej
  • 30g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kakao
  • 100g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki wody

Mąkę, cukier puder i kakao przesiewamy na stolnicę. Następnie dodajemy pokrojone zimne masło, żółtko, zimną wodę, szczyptę soli i zagniatamy. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie ciastem wykładamy blaszkę o wymiarach 34×32, nakłuwamy, a następnie podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 10 minut.



Składniki na masę serową:

  • 1kg twarogu z wiaderka firmy Piątnica
  • 200g cukru drobnego
  • 200g czekolady gorzkiej 70%
  • 150ml śmietany kremówki 30%
  • 5 jajek
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Połamaną czekoladę wraz z śmietanką kremówką rozpuszczamy w misce nad garnkiem z gotującą się wodą, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem przez około 7-10 minut na puszystą masę. Następnie, cały czas mieszając dodajemy rozpuszczoną czekoladę, skrobię ziemniaczaną. Twaróg dodajemy partiami.
Tak przygotowaną masę serową wykładamy na podpieczony spód i pieczemy przez około 60-70 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. ,,suchego patyczka”


Składniki na masę śmietankową:

  • 350ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietankę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy lekko ciepłą żelatynę i szybko mieszamy. Masę wylewamy na wystudzony sernik i wkładamy do lodówki na godzinę, aby stężała.

Składniki na frużelinę wiśniową:

  • 450g wiśni mrożonych
  • sok z całej cytryny
  • 50g cukru
  • 100ml wody
  • 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Mrożone wiśnie, sok z cytryny oraz cukier umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Skrobię ziemniaczaną mieszamy z wodą, mieszamy i wlewamy do gotującej się masy. Energicznie mieszamy trzepaczką, aby nie powstały grudki, ponownie zagotowujemy.
Odstawiamy do wystudzenia, a następnie polewamy nią nasz sernik.


Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się w tak naprawdę dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej na poważnie. Wolne chwile spędzam na udoskonalaniu swoich umiejętności, a także na pisaniu dla Was przepisów na które zapraszam serdecznie w każdą sobotę! :) *Na nowe przepisy zapraszam w lutym, ze wzglęgu na staż miesięczny i dojazdy nie mam czasu na ich publikowanie. :(
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *