Serię świąteczną kończymy pysznym sernikiem czekoladowym na kakaowym spodzie, z polewą śmietankową oraz frużeliną wiśniową. Jest to nieco czasochłonne ciasto, ale uwierzcie mi – dla takiego efektu warto poświęcić parę godzin!
Składniki i przepis na ciemny kruchy spód:
- 150g mąki pszennej
- 30g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżka kakao
- 100g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki wody
Mąkę, cukier puder i kakao przesiewamy na stolnicę. Następnie dodajemy pokrojone zimne masło, żółtko, zimną wodę, szczyptę soli i zagniatamy. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie ciastem wykładamy blaszkę o wymiarach 34×32, nakłuwamy, a następnie podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 10 minut.
Składniki i przepis na masę twarogową:
- 1kg twarogu z wiaderka firmy Piątnica
- 200g cukru drobnego
- 200g czekolady gorzkiej 70%
- 150ml śmietany kremówki 30%
- 5 jajek
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Połamaną czekoladę wraz z śmietanką kremówką rozpuszczamy w misce nad garnkiem z gotującą się wodą, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem przez około 7-10 minut na puszystą masę. Następnie, cały czas mieszając dodajemy rozpuszczoną czekoladę, skrobię ziemniaczaną. Twaróg dodajemy partiami.
Tak przygotowaną masę serową wykładamy na podpieczony spód i pieczemy przez około 60-70 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. ,,suchego patyczka”
Składniki i przepis na masę śmietankową:
- 350ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietankę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy lekko ciepłą żelatynę i szybko mieszamy. Masę wylewamy na wystudzony sernik i wkładamy do lodówki na godzinę, aby stężała.
Składniki i przepis na frużelinę wiśniową:
- 450g wiśni mrożonych
- sok z całej cytryny
- 50g cukru
- 100ml wody
- 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Mrożone wiśnie, sok z cytryny oraz cukier umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Skrobię ziemniaczaną mieszamy z wodą i wlewamy do gotującej się masy. Energicznie mieszamy trzepaczką, aby nie powstały grudki, ponownie zagotowujemy.
Odstawiamy do wystudzenia, a następnie polewamy nią nasz sernik.