Czekoladowy sernik z frużeliną wiśniową
Boże Narodzenie Serniki Pieczone

Czekoladowy sernik z frużeliną wiśniową

Serię świąteczną kończymy pysznym sernikiem czekoladowym na kakaowym spodzie, z polewą śmietankową oraz frużeliną wiśniową. Jest to nieco czasochłonne ciasto, ale uwierzcie mi – dla takiego efektu warto poświęcić parę godzin!

Składniki i przepis na ciemny kruchy spód:

  • 150g mąki pszennej
  • 30g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kakao
  • 100g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki wody

Mąkę, cukier puder i kakao przesiewamy na stolnicę. Następnie dodajemy pokrojone zimne masło, żółtko, zimną wodę, szczyptę soli i zagniatamy. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie ciastem wykładamy blaszkę o wymiarach 34×32, nakłuwamy, a następnie podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 10 minut.

 

Czekoladowy sernik z frużeliną wiśniową

Składniki i przepis na masę twarogową:

  • 1kg twarogu z wiaderka firmy Piątnica
  • 200g cukru drobnego
  • 200g czekolady gorzkiej 70%
  • 150ml śmietany kremówki 30%
  • 5 jajek
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Połamaną czekoladę wraz z śmietanką kremówką rozpuszczamy w misce nad garnkiem z gotującą się wodą, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem przez około 7-10 minut na puszystą masę. Następnie, cały czas mieszając dodajemy rozpuszczoną czekoladę, skrobię ziemniaczaną. Twaróg dodajemy partiami.
Tak przygotowaną masę serową wykładamy na podpieczony spód i pieczemy przez około 60-70 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. ,,suchego patyczka”

 

Składniki i przepis na masę śmietankową:

  • 350ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietankę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy lekko ciepłą żelatynę i szybko mieszamy. Masę wylewamy na wystudzony sernik i wkładamy do lodówki na godzinę, aby stężała.

Składniki i przepis na frużelinę wiśniową:

  • 450g wiśni mrożonych
  • sok z całej cytryny
  • 50g cukru
  • 100ml wody
  • 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Mrożone wiśnie, sok z cytryny oraz cukier umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Skrobię ziemniaczaną mieszamy z wodą i wlewamy do gotującej się masy. Energicznie mieszamy trzepaczką, aby nie powstały grudki, ponownie zagotowujemy.
Odstawiamy do wystudzenia, a następnie polewamy nią nasz sernik.

 

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *