Chrupiące ciasteczka owsiane
Boże Narodzenie Ciasteczka

Chrupiące ciasteczka owsiane

Bardzo prosty przepis na pyszne, chrupiące ciasteczka owsiane. Pięknie pachną i są bardzo aromatyczne. Przepis można dowolnie modyfikować, możemy do nich dodać nasze ulubione składniki – orzechy, rodzynki, żurawinę. Gorąco zachęcam do pieczenia, bowiem te szykuje się je błyskawicznie i są bardzo zdrowe.

Składniki na około 25 dużych ciasteczek owsianych:

  • 200g masła w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki brązowego cukru (można użyć białego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko (w temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki sezamu

 

Zaczynamy od wymieszania składników suchych – mąkę przesiewamy, dodajemy sól, sodę oczyszczoną, płatki owsiane i sezam. Masło ucieramy mikserem na najwyższych obrotach przez około 2 minuty. Po tym czasie dodajemy cukier i ucieramy przez następne 2-3 minuty. Na koniec dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy i miksujemy. Do maślanej masy dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy łyżką lub rękoma.
Z ciasta formujemy w rękach kulki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy zachowując odstępy pomiędzy naszymi ciasteczkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 17 minut. Po wypieczniu przekładamy na kratkę do wystudzenia.

Chrupiące ciasteczka owsiane Chrupiące ciasteczka owsiane

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *