Chrupiące ciasteczka owsiane



Bardzo prosty przepis na pyszne, chrupiące ciasteczka owsiane. Pięknie pachną i są bardzo aromatyczne. Przepis można dowolnie modyfikować, możemy do nich dodać nasze ulubione składniki – orzechy, rodzynki, żurawinę. Gorąco zachęcam do pieczenia, bowiem te szykuje się je błyskawicznie i są bardzo zdrowe.

Składniki na około 25 dużych ciasteczek:

  • 200g masła w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki brązowego cukru (można użyć białego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko (w temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki sezamu

 

Zaczynamy od wymieszania składników suchych – mąkę przesiewamy, dodajemy sól, sodę oczyszczoną, płatki owsiane i sezam. Masło ucieramy mikserem na najwyższych obrotach przez około 2 minuty. Po tym czasie dodajemy cukier i ucieramy przez następne 2-3 minuty. Na koniec dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy i miksujemy. Do maślanej masy dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy łyżką lub rękoma.
Z ciasta formujemy w rękach kulki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy zachowując odstępy pomiędzy naszymi ciasteczkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 17 minut. Po wypieczniu przekładamy na kratkę do wystudzenia.



Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *