Bardzo prosty przepis na pyszne, chrupiące ciasteczka owsiane. Pięknie pachną i są bardzo aromatyczne. Przepis można dowolnie modyfikować, możemy do nich dodać nasze ulubione składniki – orzechy, rodzynki, żurawinę. Gorąco zachęcam do pieczenia, bowiem te szykuje się je błyskawicznie i są bardzo zdrowe.
Składniki na około 25 dużych ciasteczek owsianych:
- 200g masła w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki brązowego cukru (można użyć białego)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 jajko (w temperaturze pokojowej)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3 szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki sezamu
Zaczynamy od wymieszania składników suchych – mąkę przesiewamy, dodajemy sól, sodę oczyszczoną, płatki owsiane i sezam. Masło ucieramy mikserem na najwyższych obrotach przez około 2 minuty. Po tym czasie dodajemy cukier i ucieramy przez następne 2-3 minuty. Na koniec dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy i miksujemy. Do maślanej masy dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy łyżką lub rękoma.
Z ciasta formujemy w rękach kulki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy zachowując odstępy pomiędzy naszymi ciasteczkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 17 minut. Po wypieczniu przekładamy na kratkę do wystudzenia.
Mniam, do schrupania! 🙂