Seromak z bakaliami na kruchym spodzie


Seromak – czyli świetne połączenie delikatnego i kruchego sernika o smaku pomarańczowym z pyszną masą makową z dużą ilością bakalii takich jak: suszone morele, daktyle, żurawina, rodzynki, orzechy włoskie i migdały. Jest on wykonany na bardzo kruchym, maślanym spodzie. Pycha! 🙂

Składniki na kruchy spód:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 125 g masła, schłodzonego
  • 1 żółtko

Mąkę pszenną, cukier puder i szczptę soli umieszczamy na stolnicy, mieszamy. Dodajemy masło, żółtko i siekamy nożem do momentu połączenia się składników. Gdy nasze składniki są już wstępnie połączone, szybko zagniatamy ciasto, a następnie owijamy folią aluminiową lub spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie, ciastem wykładamy blaszkę o wymiarach 39×22, a następnie dokładnie je nakłuwamy widelcem po to, żeby ciasto podczas pieczenia nam nie wyrosło, ani nie powstały żadne wybrzuszenia. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 190ºC, do lekkiego zezłocenia się ciasta.

Składniki na masę makową:

  • 600g maku mielonego
  • 260g cukru
  • 4 jajka
  • 100g rodzynków
  • 100g żurawiny suszonej
  • 100g orzechów włoskich, posiekanych
  • 50g migdałów bez skórki, posiekanych
  • 100g daktyli
  • 100g suszonych moreli
  • 6 łyżek zmielonych biszkoptów
  • 3 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Suchy mak umieszczamy w dużym garnku, lub misce, a następnie zalewamy gorącą wodą do przykrycia. Przykrywamy i odstawiamy do momentu całkowitego wystudzenia masy. Następnie mak bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru wody.
Orzechy włoskie, migdały, daktyle oraz suszone morele kroimy na mniejsze kawałki. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy wraz z cukrem do momentu otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodajemy zmielony mak, bakalie, ekstrakt migdałowy i dokładnie miksujemy. W oddzielnej misce ubijamy białka wraz ze szczyptą soli. Dodajemy do masy makowej w dwóch partiach i delikatnie mieszamy szpatułką. Na sam koniec dodajemy zmielone biszkopty, mieszamy. Wykładamy na podpieczony kruchy spód i odstawiawmy do momentu przygotowania masy twarogowej.

Składniki na masę twarogową:

  • 1kg twarogu w wiaderku firmy Piątnica (najlepiej tej firmy, mają twaróg bardzo dobrej jakości)
  • 300g drobnego cukru
  • 150g masła
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • skórka starta z jednej pomarańczy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem do momentu, aż nabierze jasnej barwy i stanie się puszyste. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. Dalej ucierając dodajemy po łyżce twarogu. Na samymy końcu dodajemy skórkę kandyzowaną, ekstrakt pomarańczowy oraz mąkę ziemniaczaną. Wykładamy na masę serową, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy przez około 65-70 minut.
Wierzch możemy ozdobić cukrem pudrem, lukrem lub polewą – według uznania. 🙂


Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej poważnie. Bloga założyłem, by stworzyć kolejne miejsce w internecie z ciekawymi i sprawdzonymi przepisami. Na nowe przepisy zapraszam serdecznie w każdy weekend. :)
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *