Świąteczny piernik przekładany powidłami śliwkowymi


Bardzo wilgotny, mocno korzenny piernik przekładany domowymi powidłami śliwkowymi. Kawa zbożowa wprowadza bardzo ciekawy i nietypowy smak do ciasta, a pyszna polewa czekoladowa doskonale komponuje się z korzennym smakiem ciasta.

 

Składniki na piernik:

  • 125g masła
  • 250g brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 250ml mleka
  • 2 jajka
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 pełne łyżki kawy zbożowej (np. Inki)
  • 300g mąki pszennej

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie suche składniki, czyli: cynamon, kakao, sodę oczyszczoną, kawę zbożową, przyprawę korzenną oraz mąkę pszenną przesiewamy i dokładnie mieszamy.  Masło ucieramy do momentu, aż nabierze białej barwy i stanie się puszyste. Cały czas ubijając, dodajemy partiami cukier i po jednym jajku. Na koniec dodajemy miód i powidła śliwkowe. W następnej kolejności dodajemy naprzemiennie mleko oraz suchą mieszankę. Mieszamy mikserem na najniższych obrotach do połączenia się składników.
Pieczemy w formie keksowej o wymiarach 35×11 w temperaturze 180°C przez około 45-55 minut, do tzw. ,,suchego patyczka”. Ciasto przechowujemy w temperaturze pokojowej.

Wykończenie:

  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka kawy zbożowej Inki
  • 100g gorzkiej czekolady 70%
  • do przełożenia: parę łyżek powideł śliwkowych

Piernik przekrajamy na pół, a następnie smarujemy warstwą powideł śliwkowych.
Kremówkę podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Następnie dodajemy kawę zbożową i mieszamy trzepaczką do jej rozpuszczenia. Dodajemy posiekaną czekoladę i czekamy minutę, aż temperatura składników się wyrówna i dokładnie mieszamy. Lekko przestudzoną polewę wylewamy na wierzch ciasta i cienką warstwą smarujemy boki naszego pierniczka.


Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej poważnie. Bloga założyłem, by stworzyć kolejne miejsce w internecie z ciekawymi i sprawdzonymi przepisami. Na nowe przepisy zapraszam serdecznie w każdy weekend. :)
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *