Ciasteczka z kawałkami czekolady



Prosty i szybki przepis na pyszne ciasteczka czekoladowe. Na brzegach przypieczone, a w środku wilgotne i lekko ciągnące – musisz wypróbować ten przepis! : )

Składniki na około 30 ciastek

  • 280g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • łyżka gorzkiego kakao
  • 170g masła
  • 135g cukru trzcinowego
  • 100g białego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200g gorzkiej czekolady

Czekoladę kroimy w mniejsze kawałki. Masło roztapiamy i przelewamy do dużej miski. W misce przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól, kakao i mieszamy. Do wystudzonego masła dodajemy cukier i miksujemy przez parę minut. Następnie dodajemy pojedyńczo jajka i ekstrakt waniliowy. Zmnieniamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy porcjami suche składniki. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy dokładnie szpatułką. Masę wstawiamy na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka formujemy jak trufle, robimy średniej wielkości kuleczki i układamy na blaszkę w dużych odstępach, aby się nie posklejały.  (mi się mieściło po 9 ciasteczek) Pieczemy w temperaturze 170 0C przez około 10-15 minut. (w zależności od wielkości i piekarnika) Po wypieczeniu odstawiamy blaszkę i czekamy 5-10 minut, aż stwardnieją i przenosimy na kratkę.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *