Makowiec na kruchym spodzie to tradycyjne ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Kruche ciasto przełożone domową masą makową z dużą ilością bakalii i słodki lukier tworzą razem przepyszne połączenie. Wykonanie go jest troszkę czasochłonne, ale dla takiego efektu końcowego warto!
Składniki i przepis na ciasto kruche do makowca:
- 500g mąki tortowej
- 125g cukru pudru
- 300g zimnego masła
- 4 żółtka
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki i przepis na masę makową:
- 500g maku
- 125g masła
- 60g mąki tortowej
- 1 czubata łyżka kakao
- ekstrakt migdałowy
- 1/3 – 1/2 szklanki miodu
- dowolna ilość bakalii (rodzynki, żurawina, siekane orzechy, migdały – dałem około 600g)
- 4 białka
- szczypta soli
Składniki na lukier do makowca:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo:
- 6 łyżek zmielonych biszkoptów
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy szczyptę soli. Następnie dodajemy zimne masło, żółtka i szybko siekamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części, obie owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Formę o wymiarach 24×34 wykładamy papierem do pieczenia.
Mak wsypujemy do dużego naczynia i zalewamy lekko ponad poziom gorącą wodą. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Dokładnie odsączamy z nadmiaru wody i trzykrotnie mielimy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy i dodajemy do masy makowej. Następnie dodajemy pozostałe składniki – roztopione masło, przesianą mąkę, kakao, ekstrakt migdałowy, bakalie i dokładnie mieszamy. Na koniec ubijamy białka ze szczyptą soli na puszystą masę i dodajemy do masy makowej. Delikatnie mieszamy.
Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią spód blaszki. Następnie oprószamy ciasto zmielonymi biszkoptami, aby wciągnęło nadmiar płynów z masy makowej i ciasto na spodzie było kruche. (Mielone biszkopty można zastąpić bułką tartą lub kaszą manną, w takim przypadku dodajemy 4 łyżki). Wykładamy masę makową i wyrównujemy. Drugi kawałek ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na wałku na naszą masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C i pieczemy około godziny na opcji góra-dół. Ciasto studzimy.
Cukier puder przesiewamy, dodajemy wodę oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Polewamy lukrem wierzch ciasta i dekorujemy bakaliami.
W spisie składników na masę makową są 4 bialka a w sposobie wykonania mowi się o żóltkach. Gdzie jest błąd?
Do masy makowej dodajemy ubite białka, mały błąd się wkradł… 🙂
Ile jajek potrzeba do masy makowej?
Do masy potrzebne są nam 4 białka. 🙂
i pełen masy <3 idealny dla mnie! 🙂