Tradycyjny świąteczny keks to ciasto ucierane na maśle z dodatkiem bakalii. Jednak tym razem pokażę Wam nieco inny przepis na to ciasto. Przepis jest bardzo prosty i tak na prawdę każdy może go zrobić bez najmniejszych problemów. Ciasto jest przepyszne, dzięki bardzo dużej ilości alkoholu w bakaliach. Dzięki temu dodatkowi nasze ciasto jest bardzo wilgotne i po prostu rozpływa się w ustach.
Składniki i przepis na keks świąteczny z rumem i bakaliami:
-
- 250g mąki + 50g mąki do obsypania bakalii
- 200g cukru
- 200g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 700g bakalii (figi, morele, rodzynki, migdały, orzechy, skórka pomrańczowa kandyzowana)
- 5 jajek
- 250ml rumu
Figi i morele kroimy w kostkę, dodajemy rodzynki i zalewamy rumem na minimum 5 godzin. Bakalie wchłoną cały alkohol. Miękkie masło ucieramy, dodajemy porcjami cukier i miksujemy, aż masa będzie puszysta. Do masy dodajemy pojedyńczo jajka cały czas miksując. Dodajemy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli, miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Bakalie wykładamy na duży talerz i dokładnie obtaczamy w mące. Dodajemy do ciasta razem z kandyzowaną skórką pomarańczową, siekanymi orzechami i delikatnie mieszamy. Keksówkę smarujemy margaryną, obsypujemy mąką i przelewamy od niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 1800C przez około 60-70 minut. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Przechowujemy w foremce zawinietą folią spożywczą.
A ile masla?
200g masła
moje ulubione ciasto, pieknie Ci wyszlo! 🙂