Przepis na babkę z dodatkiem prażonych orzechów laskowych oraz wanilii. Świetne ciasto dla osób, które uwielbiają posmak orzechów w wypiekach. Orzechy laskowe możemy zastąpić swoimi ulubionymi – arachidowymi, włoskimi, a nawet pistacjami!
Składniki i przepis na babkę orzechową:
- 250g masła
- 250g drobnego cukru do wypieków
- naturalny ekstrakt waniliowy
- szczypta soli
- 4 jajka
- 180g orzechów laskowych prażonych
- 320g mąki pszennej firmy Polskie Młyny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40g mleka 3.2%
Zachęcam do odwiedzenia sklepu internetowego Polskich Młynów – znajdziecie tam wiele produktów o bardzo dobrej jakości, testowałem je wielokrotnie i śmiało polecam 🙂
Orzechy laskowe prażymy, a następnie mielimy.
Miękkie masło miksujemy do puszystości stopniowo dodając cukier, sól, ekstrakt waniliowy a następnie po jednym jajku. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy naszą mąkę z orzechów laskowych, proszek do pieczenia, mieszamy. Do dobrze ubitej masy maślanej dodajemy składniki suche i miksujemy tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy mleko i chwilkę miksujemy. Przekładamy do keksówki o długości 30cm wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej mąką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez około 55-60 minut do tzw. „suchego patyczka”
Do ciasta możemy również zrobić polewę czekoladową, która idealnie pasuje do tego ciasta… 🙂
Składniki i przepis na polewę czekoladową:
- 100g czekolady gorzkiej min. 60% zawartości kakao
- 100g śmietanki 30%
Czekoladę i śmietankę kremówkę umieszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia, aby czekolada lekko stężała. Na wystudzone ciasto wylewamy polewę czekoladową.