Ciasto z truskawkami i galaretką
Ciasta ucierane Ciasta z owocami

Ciasto z truskawkami i galaretką

Pyszne, proste i co najważniejsze szybkie w przygotowaniu ciasto z truskawkami i galaretką.

Składniki i przepis na ciasto z truskawkami i galaretką:

  • 250g margaryny lub masła
  • 250g cukru
  • 4 jajka
  • 8 łyżek mleka
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 400g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 1-1.5kg truskawek

Miękkie masło ucieramy, dodając partiami cukier i cukier wanilinowy na białą, puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo jajka, mleko i ucieramy przez chwilę. (ważne, by składniki były w temperaturze pokojowej). Do masy dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Pieczemy w foremce o wymiarach 34 x 24 w temperaturze 175ºC przez około 35 minut, do tzw. ,,suchego patyczka”
W międzyczasie rozpuszczamy galaretki truskawkowe w 750ml wody i odstawiamy do wystudzenia.
Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i osuszamy.  Umyte truskawki układamy na cieście i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny.

Ciasto z truskawkami i galaretką Ciasto z truskawkami i galaretką

 

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

3 Comments

  1. Torty truskawkowe z galaretką, to przysmak mojego dzieciństwa! 🙂 Uwielbiam latem, więc z przepisu z chęcią skorzystam – wydaje się bardzo prosty, a to super, bo zasadniczo mam dwie lewe ręce do pieczenia 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *