Ciasto z truskawkami i galaretką

Pyszne, proste i co najważniejsze szybkie w przygotowaniu ciasto z truskawkami i galaretką.

Składniki:

  • 250g margaryny lub masła
  • 250g cukru
  • 4 jajka
  • 8 łyżek mleka
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 400g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 1-1.5kg truskawek

Miękkie masło ucieramy, dodając partiami cukier i cukier wanilinowy na białą, puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo jajka, mleko i ucieramy przez chwilę. (ważne, by składniki były w temperaturze pokojowej). Do masy dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Pieczemy w foremce o wymiarach 34 x 24 w temperaturze 175ºC przez około 35 minut, do tzw. ,,suchego patyczka”
W międzyczasie rozpuszczamy galaretki truskawkowe w 750ml wody i odstawiamy do wystudzenia.
Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i oszuszamy.  Umyte truskawki układamy na cieście i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny.

 

Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej poważnie. Bloga założyłem, by stworzyć kolejne miejsce w internecie z ciekawymi i sprawdzonymi przepisami. Na nowe przepisy zapraszam serdecznie w każdą sobotę. :)
3 komentarze
  1. Przepyszne ciastko! Nigdy nie widziałam tak dobrego przepisu. Polecam i dziękuję!

  2. Torty truskawkowe z galaretką, to przysmak mojego dzieciństwa! 🙂 Uwielbiam latem, więc z przepisu z chęcią skorzystam – wydaje się bardzo prosty, a to super, bo zasadniczo mam dwie lewe ręce do pieczenia 😉

  3. Proste, ale za to pyszne. Uwielbiam ciacha z truskawkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *