Pyszne, proste i co najważniejsze szybkie w przygotowaniu ciasto z truskawkami i galaretką.
Składniki i przepis na ciasto z truskawkami i galaretką:
- 250g margaryny lub masła
- 250g cukru
- 4 jajka
- 8 łyżek mleka
- opakowanie cukru wanilinowego
- 400g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 galaretki truskawkowe
- 1-1.5kg truskawek
Miękkie masło ucieramy, dodając partiami cukier i cukier wanilinowy na białą, puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo jajka, mleko i ucieramy przez chwilę. (ważne, by składniki były w temperaturze pokojowej). Do masy dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Pieczemy w foremce o wymiarach 34 x 24 w temperaturze 175ºC przez około 35 minut, do tzw. ,,suchego patyczka”
W międzyczasie rozpuszczamy galaretki truskawkowe w 750ml wody i odstawiamy do wystudzenia.
Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i osuszamy. Umyte truskawki układamy na cieście i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny.
Przepyszne ciastko! Nigdy nie widziałam tak dobrego przepisu. Polecam i dziękuję!
Torty truskawkowe z galaretką, to przysmak mojego dzieciństwa! 🙂 Uwielbiam latem, więc z przepisu z chęcią skorzystam – wydaje się bardzo prosty, a to super, bo zasadniczo mam dwie lewe ręce do pieczenia 😉
Proste, ale za to pyszne. Uwielbiam ciacha z truskawkami.