Ciasto z truskawkami i galaretką



Pyszne, proste i co najważniejsze szybkie w przygotowaniu ciasto z truskawkami i galaretką.

Składniki:

  • 250g margaryny lub masła
  • 250g cukru
  • 4 jajka
  • 8 łyżek mleka
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 400g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 1-1.5kg truskawek

Miękkie masło ucieramy, dodając partiami cukier i cukier wanilinowy na białą, puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo jajka, mleko i ucieramy przez chwilę. (ważne, by składniki były w temperaturze pokojowej). Do masy dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Pieczemy w blaszce 34×24 w temperaturze 175ºC przez około 35 minut, do tzw. ,,suchego patyczka”
W międzyczasie rozpuszczamy galaretki truskawkowe w 750ml wody i odstawiamy do wystudzenia.
Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i oszuszamy.  Umyte truskawki układamy na cieście i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny.

 

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *