Ciasto marchewkowe z kremem piernikowym
Boże Narodzenie Ciasta ucierane Ciasta z kremem

Ciasto marchewkowe z kremem piernikowym

Nietypowy przepis na brazylijskie ciasto marchewkowe z mocno korzenną nutą. Samo ciasto jest z dodatkiem cynamonu i wanilii, przełożone jest kremem na bazie gotowych pierniczków i mascarpone. Na pewno jest to ciekawa propozycja na święta!


Składniki i przepis na ciasto marchewkowe z kremem piernikowym:

  • 200ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 200g drobnego cukru do wypiekow
  • 4 jajka
  • 350g marchewki
  • 300g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Przepis jest banalnie prosty i jest możliwy do wykonania nawet w 10 minut. Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie blendujemy na gładką, jednolitą masę. Łączymy za pomocą miksera wszystkie mokre składniki – olej, jajka, marchewkę oraz cukry. Na samym końcu, przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. (Jest go mało, więc nie zmieni on znacznie koloru ciasta, a lekko podkręci smak. Cynamon można pominąć, jeżeli zależy nam na intesywniejszym kolorze.) Mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników. Przelewamy do foremki o średnicy 24cm, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na opcję góra-dół. Pieczemy przez około 40-50 minut, do tzw. ,,suchego patyczka”

Ciasto marchewkowe z kremem piernikowym

Składniki i przepis na nutellę piernikową:

  • 200g ciasteczek korzennych
  • 70g masła
  • 50g miodu
  • Łyżeczka przyprawy do piernika
  • Opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 100ml mleka 3.2%
  • 250g serka mascarpone

Masło z miodem lekko rozpuszczamy, następnie dodajemy przyprawę do piernika, mieszamy i dodajemy zimne mleko.
Ciasteczka korzenne blendujemy na jednolitą masę, bez jakichkolwiek grudek. Gdy nasze ciasteczka są już zblendowane, dolewamy mleko z dodatkami i miksujemy do momentu utworzenia się gęstego kremu. Przekładamy masę piernikową do miski, dodajemy mascarpone i chwilę miksujemy, tylko do połączenia się składników.
Wystudzone ciasto marchewkowe przekrawamy na dwie części. Wylewamy krem piernikowy  na dolny biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem. Wkładamy do lodówki na godzinę.

Składniki i przepis na polewę czekoladową:

  • 150g czekolady gorzkiej
  • 150ml śmietanki 30%
  • 30g miodu

Śmietankę zagotowujemy. Zalewamy nią połamaną na małe kawałki czekoladę oraz miód. Zostawiamy na minutę, by temperatury się wyrównały, a następnie dokładnie mieszamy. Wylewamy na ciasto i równo rozsmarowujemy, dekorujemy pierniczkami. Ciasto przechowujemy do 4 dni w lodówce.

Ciasto marchewkowe z kremem piernikowym

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

1 Comment

  1. Ciekawie napisane. Chciałbym podziękować za Twoją pracę. Mam nadzieję, że będzie więcej takich wpisów 🙂 Gratki. Będę częściej zaglądał.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *