Ciasto marchewkowe z kremem piernikowym


Nietypowy przepis na brazylijskie ciasto marchewkowe z mocno korzenną nutą. Samo ciasto jest z dodatkiem cynamonu i wanilii, przełożone jest kremem na bazie gotowych pierniczków i mascarpone. Na pewno jest to ciekawa propozycja na święta! 🙂 Ciasto marchewkowe:

  • 200ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 200g drobnego cukru do wypiekow
  • 4 jajka
  • 350g marchewki
  • 300g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Przepis jest banalnie prosty i jest możliwy do wykonania nawet w 10 minut. Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie blendujemy na gładką, jednolitą masę. Łączymy za pomocą miksera wszystkie mokre składniki – olej, jajka, marchewkę oraz cukry. Na samym końcu, przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. (Jest go mało, więc nie zmieni on znacznie koloru ciasta, a lekko podkręci smak. Cynamon można pominąć, jeżeli zależy nam na intesywniejszym kolorze.) Mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników. Przelewamy do foremki o średnicy 24cm, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na opcję góra-dół. Pieczemy przez około 40-50 minut, do tzw. ,,suchego patyczka”

Nutella piernikowa:


  • 200g ciasteczek korzennych
  • 70g masła
  • 50g miodu
  • Łyżeczka przyprawy do piernika
  • Opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 100ml mleka 3.2%
  • 250g serka mascarpone

Masło z miodem lekko rozpuszczamy, następnie dodajemy przyprawę do piernika, mieszamy i dodajemy zimne mleko.
Ciasteczka korzenne blendujemy na jednolitą masę, bez jakichkolwiek grudek. Gdy nasze ciasteczka są już zblendowane, dolewamy mleko z dodatkami i miksujemy do momentu utworzenia się gęstego kremu. Przekładamy masę piernikową do miski, dodajemy mascarpone i chwilę miksujemy, tylko do połączenia się składników.
Wystudzone ciasto marchewkowe przekrawamy na dwie części. Wylewamy krem piernikowy  na dolny biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem. Wkładamy do lodówki na godzinę.

Polewa czekoladowa:

  • 150g czekolady gorzkiej
  • 150ml śmietanki 30%
  • 30g miodu

Śmietankę zagotowujemy. Zalewamy nią połamaną na małe kawałki czekoladę oraz miód. Zostawiamy na minutę, by temperatury się wyrównały, a następnie dokładnie mieszamy. Wylewamy na ciasto i równo rozsmarowujemy, dekorujemy pierniczkami. Ciasto przechowujemy do 4 dni w lodówce.


Mam na imię Mikołaj, mam 21 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej na poważnie. Wolne chwile spędzam na udoskonalaniu swoich umiejętności, a także na pisaniu dla Was przepisów.
1 komentarz
  1. Ciekawie napisane. Chciałbym podziękować za Twoją pracę. Mam nadzieję, że będzie więcej takich wpisów 🙂 Gratki. Będę częściej zaglądał.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *