Nietypowy przepis na brazylijskie ciasto marchewkowe z mocno korzenną nutą. Samo ciasto jest z dodatkiem cynamonu i wanilii, przełożone jest kremem na bazie gotowych pierniczków i mascarpone. Na pewno jest to ciekawa propozycja na święta!
Składniki i przepis na ciasto marchewkowe z kremem piernikowym:
- 200ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 200g drobnego cukru do wypiekow
- 4 jajka
- 350g marchewki
- 300g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 1/3 łyżeczki cynamonu
Przepis jest banalnie prosty i jest możliwy do wykonania nawet w 10 minut. Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie blendujemy na gładką, jednolitą masę. Łączymy za pomocą miksera wszystkie mokre składniki – olej, jajka, marchewkę oraz cukry. Na samym końcu, przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. (Jest go mało, więc nie zmieni on znacznie koloru ciasta, a lekko podkręci smak. Cynamon można pominąć, jeżeli zależy nam na intesywniejszym kolorze.) Mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników. Przelewamy do foremki o średnicy 24cm, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na opcję góra-dół. Pieczemy przez około 40-50 minut, do tzw. ,,suchego patyczka”
Składniki i przepis na nutellę piernikową:
- 200g ciasteczek korzennych
- 70g masła
- 50g miodu
- Łyżeczka przyprawy do piernika
- Opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 100ml mleka 3.2%
- 250g serka mascarpone
Masło z miodem lekko rozpuszczamy, następnie dodajemy przyprawę do piernika, mieszamy i dodajemy zimne mleko.
Ciasteczka korzenne blendujemy na jednolitą masę, bez jakichkolwiek grudek. Gdy nasze ciasteczka są już zblendowane, dolewamy mleko z dodatkami i miksujemy do momentu utworzenia się gęstego kremu. Przekładamy masę piernikową do miski, dodajemy mascarpone i chwilę miksujemy, tylko do połączenia się składników.
Wystudzone ciasto marchewkowe przekrawamy na dwie części. Wylewamy krem piernikowy na dolny biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Składniki i przepis na polewę czekoladową:
- 150g czekolady gorzkiej
- 150ml śmietanki 30%
- 30g miodu
Śmietankę zagotowujemy. Zalewamy nią połamaną na małe kawałki czekoladę oraz miód. Zostawiamy na minutę, by temperatury się wyrównały, a następnie dokładnie mieszamy. Wylewamy na ciasto i równo rozsmarowujemy, dekorujemy pierniczkami. Ciasto przechowujemy do 4 dni w lodówce.
Ciekawie napisane. Chciałbym podziękować za Twoją pracę. Mam nadzieję, że będzie więcej takich wpisów 🙂 Gratki. Będę częściej zaglądał.