Świąteczne pierniczki


Kolejna porcja ciasteczek ląduje na blogu. Tym razem przepis na mocno aromatyczne pierniczki z dużym dodatkiem miodu. Są przepyszne! 🙂

 

Składniki na około 120 sztuk:

  • 660g mąki pszennej
  • 370g miodu naturalnego
  • 120g cukru drobnego do wypieków
  • 150g masła
  • 2 jajka
  • 2.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60g przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao

 


Masło, miód raz cukier umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy na małym ogniu do lekkiego podgrzania się masy. (około 50 stopni) Do dużej miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika. Mieszamy. Do suchych składników dodajemy przestudzony miód z masłem i cukrem oraz jajka. Wyrabiamy dokładnie ciasto, a następnie wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy ciasto na 2-4mm i pieczemy 8 minut (Czas najlepiej samemu dostosować, zależy to głównie od piekarnika) w 180 stopniach na opcji góra-dół. Po wystudzeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.


Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej na poważnie. Wolne chwile spędzam na udoskonalaniu swoich umiejętności, a także na pisaniu dla Was przepisów.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *