Świąteczne pierniczki
Boże Narodzenie Ciasteczka

Świąteczne pierniczki

Kolejna porcja ciasteczek ląduje na blogu. Tym razem przepis na mocno aromatyczne pierniczki z dużym dodatkiem miodu. Są przepyszne! 🙂

 

Składniki i przepis na około 120 sztuk korzennych pierniczków:

  • 660g mąki pszennej
  • 370g miodu naturalnego
  • 120g cukru drobnego do wypieków
  • 150g masła
  • 2 jajka
  • 2.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60g przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao

 

Masło, miód raz cukier umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy na małym ogniu do lekkiego podgrzania się masy. (około 50 stopni) Do dużej miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika. Mieszamy. Do suchych składników dodajemy przestudzony miód z masłem i cukrem oraz jajka. Wyrabiamy dokładnie ciasto, a następnie wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy ciasto na 2-4mm i pieczemy 8 minut (Czas najlepiej samemu dostosować, zależy to głównie od piekarnika) w 180 stopniach na opcji góra-dół. Po wystudzeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Świąteczne pierniczki

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *