Przepis idealny dla osób, które nie mają za dużo czasu, które mogliby poświęcić w kuchni. Ciasto samo w sobie jest szybkie w przygotowaniu, a efekt finalny na pewno zaskoczy wszystkich. Delikatny krem budyniowy z dodatkiem masła, kakao i wanilii, a konfitura z czarnej porzeczki idealnie równoważy wszystkie smaki. Koniecznie wypróbuj ten przepis! 🙂
Przepis na krem budyniowo-kakaowy:
- 1 litr mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek kakao
- 1 szklanka cukru
- 2 żółtka
- 300 g masła
Dodatkowo potrzebujemy:
- 600 g kakaowych herbatników jasnych lub ciemnych
- 1 słoik domowej konfitury z czarnej porzeczki
- kakao do oprószenia
700 ml mleka zagotowujemy – zostawiamy na palniku na małym ogniu i przygotowujemy resztę składników.
Do miseczki wlewamy mleko, dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao, cukier, żółtka i wszystko razem mieszamy trzepaczką. W momencie, kiedy mleko w garnku już nam się zagotowało – dodajemy przygotowaną masę. Zmniejszamy ogień na minimum i szybko mieszamy do momentu, aż masa ponownie się zagotuje. Gdy zaczęły pojawiać się pierwsze bąbelki świadczące o zagotowaniu masy, zdejmujemy z ognia. Przykrywamy folią spożywczą w kontakcie, tak aby nie powstał kożuch. Studzimy do temperatury pokojowej.
Gdy nasz budyń jest już wystudzony, do osobnej miski dodajemy miękkie masło i ubijamy, aż zmieni kolor na biały i zrobi się puszyste. Następnie dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Tak przygotowaną masę odstawiamy na chwilę na bok.
Spód blaszki o wymiarach 34×34 wykładamy herbatnikami, które smarujemy domową konfiturą z czarnej porzeczki. Wylewamy część kremu budyniowego, wyrównujemy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Powtarzamy czynności do momentu, aż skończą nam się przygotowane składniki. Wierzch ciasta oprószamy gorzkim kakao i wstawiamy do lodówki na minimum 5-6 godzin.