Kakaowe ciasto bez pieczenia
Bez pieczenia

Kakaowe ciasto bez pieczenia

Przepis idealny dla osób, które nie mają za dużo czasu, które mogliby poświęcić w kuchni. Ciasto samo w sobie jest szybkie w przygotowaniu, a efekt finalny na pewno zaskoczy wszystkich. Delikatny krem budyniowy z dodatkiem masła, kakao i wanilii, a konfitura z czarnej porzeczki idealnie równoważy wszystkie smaki. Koniecznie wypróbuj ten przepis! 🙂

Przepis na krem budyniowo-kakaowy:

  • 1 litr mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 2 żółtka
  • 300 g masła

Dodatkowo potrzebujemy:

  • 600 g kakaowych herbatników jasnych lub ciemnych
  • 1 słoik domowej konfitury z czarnej porzeczki
  • kakao do oprószenia

700 ml mleka zagotowujemy – zostawiamy na palniku na małym ogniu i przygotowujemy resztę składników.
Do miseczki wlewamy mleko, dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao, cukier, żółtka i wszystko razem mieszamy trzepaczką. W momencie, kiedy mleko w garnku już nam się zagotowało – dodajemy przygotowaną masę. Zmniejszamy ogień na minimum i szybko mieszamy do momentu, aż masa ponownie się zagotuje. Gdy zaczęły pojawiać się pierwsze bąbelki świadczące o zagotowaniu masy, zdejmujemy z ognia. Przykrywamy folią spożywczą w kontakcie, tak aby nie powstał kożuch. Studzimy do temperatury pokojowej.

Gdy nasz budyń jest już wystudzony, do osobnej miski dodajemy miękkie masło i ubijamy, aż zmieni kolor na biały i zrobi się puszyste. Następnie dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Tak przygotowaną masę odstawiamy na chwilę na bok.

Spód blaszki o wymiarach 34×34 wykładamy herbatnikami, które smarujemy domową konfiturą z czarnej porzeczki. Wylewamy część kremu budyniowego, wyrównujemy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Powtarzamy czynności do momentu, aż skończą nam się przygotowane składniki. Wierzch ciasta oprószamy gorzkim kakao i wstawiamy do lodówki na minimum 5-6 godzin.

 

Kakaowe ciasto bez pieczenia Kakaowe ciasto bez pieczenia Kakaowe ciasto bez pieczenia

 

 

 

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *