Krakersowa pychotka

Ciasto nie wymaga pieczenia, jest bardzo proste w przygotowaniu. Połączenie słonych krakersów ze słodką masą kajmakową bardzo dobrze się ze sobą komponuje. Idealne na weekend do kawy lub herbaty.

Składniki i przepis na krakersową pychotkę:

  • 3 paczki krakersów
  • pół tabliczki startej gorzkiej czekolady
  • pół szklanki rumu
  • 2.5 szklanki mleka (625ml)
  • 2 budynie waniliowe
  • 5 łyżek cukru
  • 200g masła
  • Mleczko skondensowane słodzone
  • 750ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • dwie łyżki cukru pudru
  • 3 śmietan-fixy

 

Zaczynamy od przygotowania kajmaku. Gotujemy mleczko skondensowane przez około 4 godziny, po tym czasie studzimy. (Można skorzystać z gotowego kajmaku, ale taki jest dużo smaczniejszy) Następnie przygotowujemy masę budyniową. 1.5 szklanki mleka zagotowujemy, a w reszcie mieszamy budynie waniliowe oraz cukier. energicznie mieszamy do momentu aż zgęstnieje. Masło ubijamy do momentu, aż powstanie biała i puszysta masa. Następnie cały czas miksując dodajemy partiami ugotowany budyń..  Na dno blaszki o wymiarach 23×35 układamy słone krakersy i obficie skrapiamy rumem. Następnie wykładamy masę budyniową na krakersy i wyrównujemy. Przykrywamy kolejną warstwą krakersów, które również skrapiamy rumem. Masę kajmakową miksujemy dwie minuty i wykładamy równomiernie na krakersy. Przykrywamy ostatnią warstwą krakersów, skrapiamy rumem. Śmietankę ubijamy, uważając, by jej nie przebić. Dodajemy cukier puder, śmietan fixy i dokładnie mieszamy trzepaczką, aż zgęstnieje. Wykładamy na ostatnią warstwę krakersów, posypujemy startą czekoladą i wkładamy do lodówki na parę godzin.

Krakersowa pychotka