Krakersowa pychotka



Ciasto nie wymaga pieczenia, jest bardzo proste w przygotowaniu. Połączenie słonych krakersów ze słodką masą kajmakową bardzo dobrze się ze sobą komponuje. Idealne na weekend do kawy lub herbaty.

Składniki:

  • 3 paczki krakersów
  • pół tabliczki startej gorzkiej czekolady
  • pół szklanki rumu
  • 2.5 szklanki mleka (625ml)
  • 2 budynie waniliowe
  • 5 łyżek cukru
  • 200g masła
  • Mleczko skondensowane słodzone
  • 750ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • dwie łyżki cukru pudru
  • 3 śmietan-fixy

 

Zaczynamy od przygotowania kajmaku. Gotujemy mleczko skondensowane przez około 4 godziny, po tym czasie studzimy. (Można skorzystać z gotowego kajmaku, ale taki jest dużo smaczniejszy) Następnie przygotowujemy masę budyniową. Mleko zagotowujemy, dodajemy cukier, budynie waniliowe i energicznie mieszamy do momentu aż zgęstnieje. Po ostygnięciu miksujemy z miękkim masłem przez około 2-3 minuty. Na dno blaszki o wymiarach 24×34 układamy słone krakersy i obficie skrapiamy rumem. Następnie wykładamy masę budyniową na krakersy i wyrównujemy. Przykrywamy kolejną warstwą krakersów, które również skrapiamy rumem. Masę kajmakową miksujemy dwie minuty i wykładamy równomiernie na krakersy. Przykrywamy ostatnią warstwą krakersów, skrapiamy rumem. Śmietankę ubijamy, uważając, by jej nie przebić. Dodajemy cukier puder, śmietan fixy i dokładnie mieszamy trzepaczką, aż zgęstnieje. Wykładamy na ostatnią warstwę krakersów, posypujemy startą czekoladą i wkładamy do lodówki na parę godzin.



Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *